друкувати


Європейські корпорації зацікавились проблемою Калуша

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-03-29 10:28:19
У Калуші побували представник іспан­ської компанії "Епті­са" Даніель Аспліф, голова українського представництва концерну "ТіссенКруп" Михайло Малков та доктор технічних наук з інституту проблем національної безпеки при РНБО Євгеній Яковлєв.

Вони провели нараду за участі представників влади та екологів, а також прес-конфе­ренцію для місцевих ЗМІ. Темою обговорення стали екологічні ризики та можливі варіанти по­долання проблем міста.  Най­бі­льше уваги приділили стану Домбровського кар’єру. Так, Євгеній Яковлєв зазначив, що стан кар’єру є дуже загрозливим і, зважаючи на динаміку під­вищення рівня рідкої фази, у нас є не більше трьох років для усунення загроз. На думку вче­ного, стабілізувати ситуацію мож­на відбираючи розсоли для їх переробки. На даному етапі потрібно провести термінові дослідження і виробити план першочергових заходів.

Компанія "Ептіса", яка, за словами міського голови Ігоря Насалика, має колосальний дос­від у реалізації заходів з охорони довкілля, торік виграла міжна­родний грант під проект з уп­равління відходами, у тому числі і промисловими, в західній час­тині колишнього СРСР. Як за­певнив представник компанії, частину грошей з цього гранта буде витрачено у Калуші, оскі­льки наше місто визначено пі­лотним регіоном реалізації про­екту. Але спочатку, вважає пан Аспліф, потрібно скласти нор­мальний робочий графік і визначити, що потрібно зробити в першу чергу, і яким чином гроші міжнародних фінансових інститутів можуть виправити екологічну ситуацію. Ці заходи визначатимуть закордонні спе­ціалісти спільно з нашими, вони проведуть геофізичні до­слі­дження у Калуші, метою яких є розробка оптимальної стра­тегії переробки відходів. Ре­зультати цієї роботи можуть відкрити Калушу шлях до от­римання ве­ликих грошей з боку міжна­родних фінансових ін­сти­тутів.

Зацікавилася ситуацією у Калуші і німецька компанія "Тіс­сенКруп", яка є одним з ти­­танів світової економіки і має річний оборот 63 млрд. євро — практично рівний бюджету України. Голова представ­ни­цтва "ТіссенКруп" в Україні Ми­хайло Малков зазначив, що Європа реально занепокоєна екологічними проблемами Ка­луша, там розуміють їх серйоз­ність і можливі ризики. Також він повідомив присутнім, що розробка проектної частини для Калуша буде безкоштовною, усі видатки візьме на себе компанія "ТіссенКруп".

Міський голова Ігор Насалик подякував представникам ком­паній за підтримку, яку він от­римав на міжнародній кон­ференції у Берліні, і активне під­ключення до вирішення еко­ло­гічних проблем Калуша.

Джерело: "Дзвони Підгір’я"
Обговорити на форумі