друкувати


Коломийський виконком побив всі рекорди

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-03-27 12:48:26
Коломия – місто творчих людей. В цьому ще раз була змога переконатися на засіданні виконкому... Здавалося б ну що там може бути цікавого? Андрій Грицан, керуючий справами виконкому, спланував роботу так, що цього разу кожен відчув себе на засіданні допитливим туристом.

На 10 ранку керівники та спеціалісти відділів та управлінь Коломийської міської ради, голови депутатських комісій та фракцій та члени виконкому зібралися в сесійній залі ратуші. З дванадцяти членів виконкому присутніми були десятеро. За наявності кворуму засідання розпочало свою роботу. В порядку денному було декілька питань. Зокрема, "Про Програму соціально-економічного та культурного розвитку міста на 2010" доповідала Ольга Гранда, начальник управління економіки Коломийської міськ ради, "Про коригування тарифів на послуги утримання будинків", розповів Василь Михайлищук, директор комунального підприємства по експлуатації житла та головним питанням дня було "Про роботу КП "Коломияводоканал".



Ігор Калиняк в сесійній залі виніс питання про встановлення тарифів на водопостачання та водовідведення. Він розповів про причини підняття цін на воду. Громадськість керівник підприємства підготував до цього кроку під час громадських слухань. Робиться все, щоб водоканал міг вижити в сучасних умовах постійного зростання цін на електроенергію, газ, зростанням мінімальної зарплати, відповідно збільшується податкове навантаження. Переважна більшість населення міста є користувачами послуг "Коломияводоканалу", а оскільки промисловість в місті відсутня, то тарифи тиснуть на населення з ще більшою силою. Керівник комунального підприємства "Коломияводоканал" нагадав, що вода – це найбільший скарб. Коломияни споживають чи ненайкращу воду в Україні. За це доведеться сплачувати на 20% більше.

На водоканалі зараз працює близько 200 людей, а мало б працювати в середньому 306. Середня зарплатня становить 980 грн, її отримує половина персоналу. По закону орган, який встановлює тарифи, повинен доводити їх до 100% відшкодування, або ці кошти закладати у міський бюджет. Оскільки йдеться мова про велику суму, то місцевий бюджет в складних економічний умовах не може забезпечити відшкодування по тарифу на воду. Таким чином щомісяця підприємству не вистачає близько 80 тис. грн.

Від теоретичної частини перейшли члени виконкому до практичної. Неподалік міської ратуші чекав автобус, який відвіз учасників засідання на об’єкти водоканалу для унаочнення теоретичного матеріалу. Члени виконкому та керівництво апарату міської ради вперше побачили складний шлях води: від Пруту в наші домівки та назад до річки. Для цього їм довелося побувати в Королівці, Корничі, Кийданчі та Шепарівцях. Таким чином було встановлено перший рекорд: масштабнішого виїзного засідання виконавчий комітет ще не мав. Крім того, вся поїздка та ознайомлення з роботою обладнання системи водопостачання та водовідведення забрала більше п’яти годин, що також заслуговує окремої відзнаки.

На глибоке переконання Андрія Грицана, такі нестандартні засідання приносять свої плоди. Рідко хто задумується звідки береться вода в крані. Ми просто звикли, що вона там постійно є. Куди діваються стоки теж мало хто собі уявляє. Як мешканці міста ми цього не знаємо, тому засідання виправдано набуло екскурсійного формату. Воно було проведено спільно з президією міського комітету профспілки працівників житлово-комунального господарства і побутового обслуговування.

Переїжджаючи від одного об’єкта до наступного, всі з цікавістю розглядали краєвиди за вікном, оскільки багато хто вперше знайомився з ними. Що вже тоді говорити про самі об’єкти! До речі, жіноча частина делегації постійно обступала пана Калиняка та вдумливо вислуховувала всі його пояснення.

Так склалося, що маршрут розпочинався з найменш романтичного місця – з головної каналізаційної станції, що в Королівці. Потім насосами по трубах всі нечистоти передаються на очисні споруди, які в Корничі. Їх делегація побачила на власні очі. Ігор Петрович вдавався у своїх розповідях у всі подробиці технології очистки води. Вона повертається до Пруту лише за кілька тижнів очистки. За всі роки санстанцією не було зафіксовано ніяких порушень. "Коломияводоканал" дбає про екологію, а отже і про майбутнє.

В Кийданчі учасники засідання ознайомилися із системою водозабору. Вода там проходить природну очистку в резервуарах. Далі її шлях проходить в трубі через Прут на головне підприємство "Коломияводоканалу" в Шепарівцях, де вода хлорується та подається в місто. Загалом шлях від Пруту до наших домівок займає 4 доби. Це не є багато, тому що в Швеції цей процес триває до півроку. Ігор Калиняк дуже багато розповідав про шведські технології, які бачив на власні очі під час робочої поїздки до північної країни. Він перейняв безцінний досвід європейців і без сумніву зробить все, щоб наблизити Коломию бодай на трішки до світових стандартів. Для цього підприємством було отримано кредит Світового банку на виконання ряду робіт, а також виграно гранд від шведського уряду, згідно якого в Коломиї найближчими роками буде розділено фекальну та ливневу системи. А поки що коломияни будуть змушені платити за воду більше з надією на позитивні зміни в майбутньому.













Автор: Оксана РИЖУК, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі