друкувати


Ректори медичних вишів з

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-03-26 11:41:15
Нещодавно під керівництвом міністра охорони здоров'я України Зіновія Митника відбулась нарада ректорів вищих медичних (фармацевтичного) навчальних закладів та закладів післядипломної освіти з питань подальшого розвитку вищої медичної освіти.

Сьогодні медична освіта виконує своє основне завдання, незважаючи на складні умови - Зіновій Митник, повідомляє прес-служба МОЗ України .

На вченому заході окрім Зіновія Митника, були присутні також перший заступник міністра Василь Лазоришинець, голова Вченої медичної ради МОЗ України, віце-президент НАМН України Леонід Розенфельд, директор Департаменту кадрової політики, освіти і науки Микола Банчук, начальник відділу із забезпечення діяльності міністра Віктор Весельський, заступник директора Департаменту кадрової політики, освіти і науки-начальник відділу освіти Олександр Волосовець, ректори вищих медичних (фармацевтичного) навчальних закладів та закладів післядипломної освіти.

За словами міністра охорони здоров'я Зіновія Митника, який звернувся до присутніх зі вступним словом, на сьогодні вища медична освіта країни, незважаючи на складні соціально-економічні умови, стало виконує своє основне завдання щодо підготовки медичних та фармацевтичних кадрів відповідно до потреб галузі.

Керманич МОЗ відзначив, що підготовка фахівців для галузі охорони здоров'я в Україні здійснюється у вищих медичних та фармацевтичних навчальних закладах I-IV рівнів акредитації МОЗ України - серед них 69 медичних коледжів, 44 медичних училища, два інститути медсестринства, 18 медичних університетів (академій), вісім з яких мають статус національних.

Станом на 01.01.10 у вищих навчальних закладах IV рівня акредитації, підпорядкованих МОЗ, за державним замовленням навчаються понад 25 тисяч студентів (майбутніх лікарів - 23036, провізорів - 1442, біотехнологів - 5, економістів - 4, бакалаврів - 192, молодших медичних спеціалістів - 318, фармацевтів - 73). Майже 25 тисяч студентів, громадян України, навчаються за контрактною формою (майбутніх лікарів - 18596, провізорів - 4526, економістів - 20, біотехнологів - 24, менеджерів - 12), в тому числі понад 12 тисяч навчаються за заочною формою.

Більш того, у вищих навчальних закладах МОЗ навчається третина іноземних студентів, які здобувають освіту в Україні: "Здійснюється підготовка майже 17,5 тисяч іноземних громадян (студентів - 16093, клінічних ординаторів - 1090, аспірантів - 133, магістрантів - 130). У 2009 році прийнято на різні форми підготовки до вищих навчальних закладів та закладів післядипломної освіти понад 4 тисячі іноземних громадян.

До вищих медичних (фармацевтичних) навчальних закладів І-ІІ рівнів акредитації у 2009 році вступили 22295 осіб (в т.ч. на бюджетну форму навчання - 14615 осіб), а випуск становив 19469 осіб. Наразі у навчальних закладах І-ІІ рівнів акредитації навчаються понад 70 тисяч студентів, із них за спеціальностями: медичні сестри - 31,3 тис. осіб; фельдшери - 20,8 тис. осіб; акушерки - 5,5 тис. осіб.

У 2009 році 4322 випускникам, що навчались за державним замовленням, держава надала перше робоче місце (становить 99,8% від загального випуску). Більше половини випуску - 2028 лікарів направлені для роботи у закладах охорони здоров'я сільської місцевості, 464 на посади лікарів загальної практики-сімейної медицини.

Міністр охорони здоров'я України наголосив на необхідності тісної співпраці з Міністерством освіти і науки задля удосконалення існуючої нормативно-правової бази та вирішення усіх проблемних питань, що накопичились за останні 2 роки. Також, підкреслив Зіновій Митник, МОЗ підготує свої пропозиції стосовно подальшого розвитку вищої медичної освіти в рамках Болонського процесу.

Щодо розвитку та реформування вищої медичної освіти

По закінченню виступів ряду ректорів медичних вишів, загалом були окреслені найбільш проблемні питання щодо розвитку та реформування вищої медичної освіти.

Зокрема:

Нагальна необхідність збільшення обсягів фінансування за кошти державного бюджету видатків з метою підвищення заробітної плати викладачам та допоміжному персоналу, здійснення капітальних ремонтів навчальних корпусів та гуртожитків, придбання підручників, оновлення обладнання, проведення наукових досліджень.

Реформи МОН, які запроваджуються з метою євроінтеграції вищої школи, не враховують специфіки медичної і фармацевтичної освіти. Відсутність власних потужних клінічних баз (лікарень, клінік) у вищих навчальних закладах не дозволяє відводити 60% навчального часу на самостійну роботу студентів, як того вимагають нормативні документи МОН. Не є прийнятним для системи медичної і фармацевтичної освіти збільшення кількості дисциплін за вибором студента до 25%, що визначено наказом МОН України від 10.02.2010 № 101.

Підготовка магістрів медицини на додипломному етапі не може забезпечити належний рівень підготовки майбутніх лікарів, науковців і науково-педагогічних працівників, оскільки в Україні після закінчення вищого навчального закладу і отримання диплома особа не має права на самостійну діяльність без спеціальної підготовки, що проводиться на післядипломному етапі. Така ж практика у підготовці медиків і за кордоном.

Незалежне тестування не має спричиняти міграцію абітурієнтів та нівелювати профорієнтаційну роботу вищих навчальних закладів. Через 2 роки не буде випуску в школах і виникнуть проблеми із забезпеченням необхідного обсягу вступу до вищих медичних навчальних закладів.

На сьогодні Порядок присвоєння вченого звання професора і доцента при атестації наукових і науково-педагогічних працівників передбачає наявність у претендентів певної кількості підготовлених підручників і посібників тільки з грифом МОН, що сприяє розробці великої кількості видань, в яких медична освіта не має потреби. Окрім того, проблемним залишається питання підготовки трьох кандидатів наук для отримання звання професора особам, які не очолюють кафедри і мають вчене звання доцента.

Значна кількість випускників медичних вузів залишають професію. На рівні місцевих органів влади необхідно вживати заходів щодо створення належних умов для проживання та роботи медичних працівників, які згідно з розподілом виїжджають у сільську місцевість.

Необхідно повернути централізовану систему управління практичною охороною здоров'я, що також сприятиме створенню умов для клінічної підготовки майбутніх медиків, лікувальній діяльності науково-педагогічних працівників медичних вузів. Відсутня нормативна база на урядовому рівні для створення потужних університетських клінік.

З метою залучення обдарованої молоді з числа випускників вищих навчальних закладів до науково-педагогічної діяльності необхідно запровадити посаду асистента-стажиста.

Потрібно активно запроваджувати підготовку керівників лікувально-профілактичних закладів за 1,5 річною програмою спеціалізації, розробленою Національною медичною академією післядипломної освіти ім. П.Л.Шупика.

Міністр охорони здоров'я України вважає за необхідне піднімати роль викладача у навчальному процесі

Міністр охорони здоров'я України Зіновій Митник у заключному виступі підкреслив необхідність підняття ролі викладача у навчальному процесі, вихованні у майбутніх лікарів поваги до історії та культури Батьківщини, своїх батьків, вчителів та ALMA MATER.

Водночас він наголошує на необхідності поліпшення практичної підготовки студентів до майбутньої професійної діяльності. В зв'язку з чим Департаменту кадрової політики, освіти і науки МОЗ доручено переглянути та затвердити сучасні галузеві стандарти вищої медичної та фармацевтичної освіти з суттєвим поліпшенням контролю за якістю підготовки лікарів. Необхідно вжити дієвих заходів щодо покращання практичної підготовки та підвищення кваліфікації викладачів.

Міністр вкотре наголосив, що особливу увагу необхідно приділити якості підготовки медичних кадрів, поєднанню науки і практики, питанням етики і деонтології в навчальному процесі, якості наукових праць.

Міністр охорони здоров'я України Зіновій Митник також повідомив, що Міністерство вже звернулось до МОН України з пропозиціями щодо внесення змін до існуючої нормативно-правової бази та врахування при цьому особливостей діяльності вищих медичних навчальних закладів.

Як стало відомо, по завершенню нарада прийняла рішення, згідно з яким головні акценти розставлятимуться:

- на системній підготовці вищих навчальних закладів до завершення поточного навчального року та прийомної кампанії 2010 року;

- вжиття вищими навчальними закладами дієвих заходів щодо підвищення рівня якості підготовки фахівців у вищих медичних навчальних закладах, особливо в частині практичної складової підготовки спеціалістів, створення університетських клінік, впровадження резидентури, поліпшення практичної підготовки та запровадження у навчальний процес засад доказової медицини.

Обговорити на форумі