друкувати


Перед Вербною неділею сільські діти у передчутті доброго заробітку

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-03-25 04:58:11
Перед Вербною неділею, сотні сільських дітей у передчутті доброго заробітку. Наламаний пучечок вербних гілочок вже за кілька днів буде коштувати від трьох до семи гривень.

За кілька днів усі християни відзначатимуть Вхід Господній в Єрусалим. В народі це свято називають Вербною неділею. така назва закріпилася на знак того, в цей час, за євангельською оповіддю, Ісус в’їжджав на віслюкові до Єрусалима. Люди, вшановуючи його, встеляли дорогу своїм одягом та пальмовим гіллям. Відтоді на згадку про цю подію віруючі несуть до церкви зелені гілочки. Оскльки пальму в Україні знайти непросто, то її успішно заміняє верба, яка з правіків є у нас символом весняного пробудження природи. У святковий день тисячі віруючих несуть до церков пучечки вербових прутиків.

Традиційно вербу для посвячення шукали і ламали саме діти та підлітки. Згодом приносили додому, в’язали в пучки, прикрашали їх та роздавали усій родині. Сьогодні кілька десятків вербових гілочок з першими пагінцями — котиками — непоганий зарібок для сільської дітвори. Наразі верб у великих містах мало. Кількадесят дерев, як правило, росте біля озер та річок, але за виламані гілочки тепер можуть і оштрафувати. Та мешканці міст не переживають. Навіть у день свята під церквами завжди можна придбати гілочки верби. Займаються цим переважно підлітки. І хоча торгувати їм заборонено, у Вербну неділю, особливо під церквами, можна зустріти сотні дівчат та хлопців, які допомагають батькам, дідусям з бабусями, або й самі крамарюють. Проте більшість людей купують святковий символ напередодні. Тоді верба дешевша. Вартість пучечка визначається естетичним оформленням.

За вербу без жодних прикрас багато не дають. А вже просто зав’язані паперовою червоною стрічок пучки можуть коштувати на 50 копійок більше. Способів прикрашати передвеликодні гілочки нині є сотні. Головне мати добру фантазію та вмілі руки. Юна майстриня Оля Говера з села Черніїв, що на Тисмениччині, виготовляє цілі мистецькі композиції. "Посвячена верба відвертає бурю і грім від оселі, вона має цілющу та очисну силу, — ділиться переданими від бабуся знаннями дівчинка. — Відваром з неї лікувалися та вмивалися. А коли навесні вперше виганяли худобу на пасовисько, то брали освячені гілочки верби, щоб тварини не хворіли та давали багато молока". Оля хоче, аби її верба була найкраща, адже здавна за тим, як прикрашені вербові гілочки тієї чи іншої юнки визначали, яка вона господиня. Ось всі старалися показати на що вони здатні. Старається і юна прикарпатка.

Для оформлення вербового букету у родині Говер накупили всілякого добра: стрічки, штучні та живі квіти, бісеру, з якого Оля зробить чудернацькі банти, полотно і нитки для вишивання міні-рушничків, якими зав’язуватимуть пучечки. Не забули й про маленьких іграшкових пташок та звіряток. "На прикраси витратили до сотні гривень, — каже мати дівчинки Оксана — На свята нічого не жаліємо, але продавати вербові букети не будемо. Традиційно Оля дарує родині, нашим друзям та знайомим. Найкращий заробіток для неї — похвала, Божа ласка і талант. Можливо в майбутньому вона й зароблятиме на прожиття дизайном".

Автор: Галина ПЛУГАТОР, Черніїв
Обговорити на форумі