друкувати


В Івано-Франківську підготовка до Великодня йде повним ходом

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-03-24 07:46:28
В Івано-Франківську підготовка до Великодня йде повним ходом. Тут вже тиждень масово навчаються розписувати писанки. Більшість бажаючих опанувати святкове ремесло школярі.

Однією лише технікою справа не обмежується діти пізнають секрети орнаментальної символіки. Найчастіше на своїх перших писанках зображають сонце символ відродження життя. Прикарпатська писанка технічно-найважча. у геометричному орнаменті важливо, аби рука вели лінію писачка впевнено і рівно. Космацька багата на кольори полум яного спектру, для верховинської характерні холодні відтінки високогіря.

А на Галичині, та зокрема в Івано-Франківську, розмаїття яскравих барв не соромляться на писанках можна побачити усі кольори веселки. Аби розмалювати писанку по-прикарпатськи, потрібно розподілити її на чотири частини, потім на вісім і так далі, у геометричні прогресії, допоки вистачить терпіння і пильності ока. У дрібних клітинках місцевої писанки вмальовують потрібні елементи, найчастіше зірочки це ж бо ті самі сонечка, лише менші, і безкінечник, що символізує Воскресіння й вічне життя.

Є ще трилист та тринога це знаки Пресвятої Трійці. Їх також вписують у геометрію місцевої писанки, однак значно рідше. Цей символ бере свій початок ще у Трипіллі. Люблять малювати прикарпатці і сорокаклинку, яку запозичили у сусідів-львівян. І недаремно, адже вона, згідно переказів, сприяє здійсненню бажань. Власноруч розписаними писанками більшість присутніх збирається потішити на свята рідних та близьких. А ось таку можна дарувати чиновникам та можновладцям. І не хабар, і приємно, адже на ній зображена магічна "Божа ручка" символ влади.



Джерело: Радіо "Західний полюс"
Обговорити на форумі