друкувати


МВФ поставив Україні три умови

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-03-24 03:51:15
Головними умовами відновлення співпраці України з МВФ є зміцнення фіскальної стабільності, ухвалення держбюджету з дефіцитом до 6% ВВП та рекапіталізація банків.

Про це заявила перший заступник глави адміністрації президента Ірина Акімова за підсумками зустрічі з місією МВФ у середу в Києві, повідомляє ТСН.

"Було названо три головні галузі, необхідні для продовження співпраці. Це зміцнення фіскальної стабільності. І тут найголовніше - ухвалення реалістичного бюджету із загальним дефіцитом не більше 6%", - сказала вона, зазначивши, що метою переговорів було відновлення співпраці України зa МВФ.

На думку Акімової, це завдання "дуже напружене", але для уряду посильне.

Крім того, вона зазначила, що ще однією умовою є завершення рекапіталізації банків, забезпечення в середньостроковій перспективі хороших макропоказників, у тому числі щодо інфляції.

"МВФ зробив особливий наголос на тому, що за показниками інфляції Україна зараз одна з найбільш "передових" країн у світі після Аргентини", - підкреслила вона.

Акімова також зазначила, що сторони обговорили питання про те, чи може бути продовжено співпрацю з МВФ у рамках старої програми, чи підготовки нової. За її словами, це питання ще буде обговорюватися.

Вона і присутній на зустрічі віце-прем'єр Сергій Тігіпко ознайомили місію МВФ з перспективами ухвалення бюджету, зазначивши при цьому, що "президент і уряд бачать проблему зменшення бюджетного дефіциту і готові активно працювати в цьому напрямку".

Акімова також повідомила про те, що місія МВФ працюватиме в Україні 2 тижні, після чого завершить звіт з оцінки фінансової ситуації в країні.

Відповідаючи на запитання, про яку суму чергового траншу для України йдеться, вона зазначила, що це питання на зустрічі не обговорювалося.

"Для України важливо швидко відновити відносини з МВФ і швидко отримати черговий транш, який необхідний і як сигнал для всіх інвесторів, і для вирішення проблеми фінансування питань, пов'язаних із стійкою монетарною політикою... Сума зараз не обговорювалася, але я думаю, що ми повинні обговорювати цю суму в обсягах, які були названі з боку уряду - це близько 5 млрд", - сказала вона.

Обговорити на форумі