друкувати


У Києві відновлює роботу місія Міжнародного Валютного Фонду

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-03-24 10:18:41
У Києві відновлює роботу місія Міжнародного Валютного Фонду. Наприкінці минулого року ще за прем'єрства Юлії Тимошенко та фінансова організація призупинила співпрацю з Україною, однак не виключила, що поновить її після формування консолідованої позиції української влади у питанні реалізації антикризових заходів та ухвалення бюджету на 2010 рік.

Уже в перший день роботи місії МВФ у Києві з її представниками планує зустрітися відповідальний за економічні реформи віце-прем'єр Сергій Тігіпко.

Попри обіцянку фонду повернути своїх людей до України одразу, як українська влада сформує єдине бачення майбутнього української економіки, попередній владній команді, якщо її можна так назвати, це так і не вдалося - президент Ющенко та прем'єр Тимошенко, критикуючи одне одного, виглядали опонентами, а не однодумцями.

Команда ж Януковича - Азарова, не виключаючи кількох варіантів подальшого розвитку відносин України з Міжнародним Валютним Фондом, стрижнем майбутньої співпраці пообіцяла зробити глибокі економічні реформи і власне під них просить гроші.

Однак особливу єдність уряд Азарова та адміністрація президента Януковича демонструють у проханні до МВФ прискіпливо дослідити та об'єктивно оцінити результати діяльності уряду Тимошенко.

Ось як про це сказала заступник голови адміністрації президента Ірина Акімова у телепрограмі "Свобода слова" на каналі ICTV.

"І я думаю, що місія, яка приїде 24 березня, продовжить роботу першої щодо аналізу результатів і зробить певні свої висновки, від яких ми зможемо відштовхуватися. Я сподіваюсь, що місія підтримає прохання президентської адміністрації та уряду і опублікує ці результати, аби всі могли з ними ознайомитися. І потім, вже за результатами роботи місії почнуться серйозні переговори про те, як Україні рухатися далі у стосунках з Міжнародним Валютним Фондом: залишатися зі старою угодою та подовжувати її, збільшивши обсяги фінансування (якщо наші міжнародні колеги підуть на цей варіант), чи краще укладати новий договір".

Напередодні повернення місії до Києва, прем'єр-міністр Микола Азаров, зустрічаючись із заступником міністра фінансів США Крістофером Смартом, сказав, що для подальшої співпраці з МВФ Україні потрібна нова багаторічна програма.

Така дружба з МВФ, сподіваються у новій владній команді, не лише допоможе в реформуванні української економіки, а й стане гарним фоном для залучення іноземних інвестицій.

Але це, схоже, плани хоч і не на далеке, але майбутнє. Зараз же прем'єр Азаров просить у Міжнародного Валютного Фонду 5 мільярдів доларів для покриття дефіциту бюджету, тобто, на те ж таки проїдання, за яке опозиційна донедавна Партія регіонів критикувала уряд Тимошенко.

В адміністрації президента Януковича називають кілька підстав для позитивної відповіді від МВФ.

Ірина Акімова заявила: "Важливо одне: ось зараз, як мені здається, перший кредит довіри від міжнародних організацій вже отримано. Одразу ж після президентських виборів дві дуже шановані міжнародні агенції підвищили рейтинги України. І приїзд місії зараз - це сигнал. Політична стабільність (як би її не критикували представники сьогоднішньої опозиції) в Україні все-таки є. Це дуже гарна і надійна основа для роботи, у тому числі і з міжнародними фінансовими організаціями".

"В Україні спостерігаються перші ознаки економічного відродження", - заявив за два дні до приїзду місії МВФ постійний представник тієї організації у Києві Макс Альєр, підкресливши, що це відбулося завдяки співпраці з міжнародними фінансовими інституціями та закликавши нову владу скоригувати подальшу економічну політику на користь проведення реформ, не виключено, що непопулярними методами.

Автор: Ольга БУРДА, Бі-Бі-Сі
Обговорити на форумі