друкувати


Даєш гуцулам дорогу!

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-03-23 12:51:20
На Прикарпатті розпочато розроблення програми "Сільські дороги".

Наразі стан шляхів в області просто жахливий, а проблема звичайнісінького під’їзду людей до своїх осель, на жаль, залишається невирішеною. Це, на думку обласних обранців, зумовлено тим, що у минулому році право розпоряджатися коштами обласного дорожнього збору було передано управлінню ЖКГ, працівники якого не тільки неефективно розпорядилися фінансами, а й навіть не освоїли всі кошти. Такий стан справ — просто злочин. І зараз будувати чи ремонтувати дороги будуть за цільовою програмою. Детальніше про дорожню новацію "Експресу" розповідає Микола Кузьма, перший заступник начальника служби автомобільних доріг в Івано-Франківській області.

- Пане Кузьма, що це за програма і які її основні положення?
- Новація має забезпечити адресне спрямування коштів, які надходять до обласного та місцевих бюджетів від транспортного збору. Адже зараз при одному з найкращих показників в Україні зібрання податку на транспорт, стан доріг в області жахливий. Наразі позиція служби автомобільних доріг чітка: треба ефективно розпоряджатися ними. Так у 2009-ому в області було відремонтовано 127 вулиць. Проте якість робіт викликає сумніви. Вважаю, що треба ремонтувати, можливо, менше, але якісно, аби дорожнє полотно зберігалися протягом років. У цьому має допомагати й місцева влада. Тоді будуть нормальні під’їзди до всіх сіл.

Наразі служба автодоріг обслуговує і забезпечує тільки є під’їзди тільки до сільських рад. А якщо вже в одну сільраду входять кілька сіл, то до них часто дороги немає. Проте люди не знають, що вже ці дороги до нас не відносяться і помилково звинувачують дорожників у відсутності або жахливому стані шляхів. А ці дороги є комунальної власністю сільських громад. Звісно, у що в багатьох населених пунктах просто немає грошей на ремонт чи побудову. Якраз програма має вирішити ці проблеми. Відтепер якщо село немає сільради та дороги, але рух транспорту по бездоріжжю існує, то будемо включати це село в план і споруджувати автошлях.

- Скільки грошей має бути виділено на програму?
- Фінансування ремонту має здійснюватися, передусім за кошти з дорожнього збору, що надходять від податків власників транспортних засобів. Сподіваємося, що буде зібрано близько 20 мільйонів гривень. До речі, на ремонт доріг місцевого значення мають витрачатися не лише кошти обласного дорожнього збору. Має бути і співфінансування місцевих рад, адже половина податків потрапляє саме до них.

Ми будемо ініціювати, аби і в місцевих бюджетах закладалися такі кошти, тоді буде можливість поремонтувати більше доріг. фірм. Тим паче кожен район чи місто добре знають, де є в них найгірші дороги, і там першочергово проводити роботи. Щодо грошей з державного бюджету, то вони надходять тільки на ремонт доріг загальнодержавного значення, аби кошти потрапили в область треба закладати окрему стрічку в всеукраїнському бюджеті, і це можуть вирішувати тільки депутати Верховної Ради.

- Де на Івано-Франківщини найгірший стан доріг?
- Це в наших гірських районах. Дуже погані справи на Верховинщині, Косівщині та Коломийщині. Останній має найбільшу сітку доріг на Прикарпатті. Саме в цих районах ще не все відбудовано після повені 2008-ого. Стоять тимчасові мости, не укріплені підпірними стінками дороги. Найменший розлив річок — і проїзду до багатьох сіл знову не буде. Тому в першу чергу ми подбаємо про дороги у гірських районах.

- На що в першу чергу звертатимуть увагу при будівництві та ремонті сільських шляхів за програмою?
- На оптимізацію та ефективне використання коштів. Окрім того, важливо, аби роботи на дорогах виконували фахівці, а не випадкові фірми, які формально виграли тендер. Отож будуть пильно стежити, аби ті, хто будує та ремонтує дороги мали належну техніку, досвід та фахівців.

Розмовляла Галина ПЛУГАТОР
Обговорити на форумі