друкувати


В.Янукович провів перше засідання Комітету з економічних реформ

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-03-23 10:33:54
Під головуванням Президента України Віктора Януковича відбулося перше засідання Комітету з економічних реформ.

Відкриваючи засідання, Глава держави наголосив: сьогодні Україна має зробити вибір – обрати для себе "сценарій стагнації і життя одним днем" із популістськими обіцянками, чи рухатися шляхом глибинного реформування для якісного ривка у національному розвитку.

"Ми прийшли до влади саме для того, щоб дати країні зміни, дати нове дихання. Ми відкриємо людям нові перспективи через повноцінні реформи", – сказав В. Янукович, закликавши присутніх "не кидатися красивими словами чи гаслами", а ефективно працювати на державу та її громадян.

"Реальні економічні реформи треба починати негайно. Незважаючи на складне фінансове та економічне становище, я впевнений, що ми вийдемо з кризи сильнішими і зробимо якісний ривок на шляху до нашої стратегічної мети – через 10 років увійти у двадцятку найрозвинутіших країн світу. Це реальний шлях", – наголосив Президент.

Стратегічними пріоритетами сьогодні Глава держави назвав: підвищення стандартів якості життя громадян, розбудову динамічної модерної економіки, забезпечення ефективної та справедливої політики стабільної державної влади.

На думку Президента, у нинішніх непростих умовах для кардинального покращення життя людей – від освіти та медицини до робочих місць і гідного пенсійного забезпечення – потрібні не пусті розмови чи популістські дотації з бюджету.

"Це можливо лише на основі динамічного інноваційного росту економіки, росту, який буде генеруватися ринковою ініціативою мільйонів приватних підприємців", – сказав він, відзначивши надзвичайну актуальність завдання щодо вироблення і втілення програми системних економічних реформ.

"Базовим у нашій роботі я бачу принцип публічності та прозорості", – підкреслив Глава держави. – "... Дуже важливо, щоб реформи були підтримані суспільством". Відтак, відзначив Віктор Янукович, максимальна публічність має бути серед основних принципів діяльності Комітету з економічних реформ – як на центральному, так і регіональному рівнях.

Глава держави також висловив переконання, що активну участь у розробці концепції економічних реформ мають брати голови ОДА. За словами Президента, він уже поставив таке завдання новопризначеним керівникам областей. "Я хотів би, щоб голови ОДА були також ініціаторами деяких пілотних проектів, без яких нам не вдасться рухатися вперед. Таку ступневість нашого руху ми з вами у найближчому майбутньому повинні визначити", – сказав Президент України.

"Я вважаю, що люди зрозуміють, в якому напрямку пропонується рухатися. Тому ще раз повторюю: публічність – передумова для успіху реформ", – переконаний В. Янукович.

Президент підкреслив, що хоче бачити професійний і системний підхід до здійснення реформ. "Я хочу бачити реальну програму і, що найважливіше, механізми, через які вона реалізовуватиметься", – сказав він, нагадавши, що в Україні вже сформовано дієвий політичний механізм – є парламентська більшість, коаліційний уряд тощо.

Головним завданням Уряду сьогодні Президент назвав стабілізацію макроекономічної ситуації в країні як фундаменту для подальших стратегічних реформ.

"Термінові і в більшості непопулярні заходи з подолання кризи – тимчасові. Це болісний, але короткий період, в якому ми маємо відкрити перспективу... Оперативна робота з гасіння пожеж має супроводжуватися якісними змінами стратегічного характеру. Консолідована політична модель відкриває нам можливість для реальних глибинних перетворень", – сказав Глава держави. Віктор Янукович особливо наголосив, що йдеться, безумовно, про роботу, яка вестиметься з урахуванням досвіду успішних реформ провідних країн Європи і світу.

Президент підкреслив, що триматиме під жорстким контролем хід реалізації економічних реформ. "Я особисто контролюватиму якість впровадження реформ. Для цього ми з вами налагодимо систему моніторингу успішності реалізації програми реформ", – сказав Віктор Янукович. За словами Президента, йдеться про визначення чітких критеріїв якісних і кількісних змін, що мають бути досягнуті на кожному з етапів реформування. Також заплановано періодичні моніторингові звіти незалежних експертів, за підсумками яких відповідні програми вдосконалюватимуться або ж посилюватиметься кадровий склад виконавців.

"Першими союзниками у дієвому контролі та впровадженні реформ я бачу громадськість і медіа. До ваших сигналів я завжди уважно дослуховуватимусь. При опрацюванні програми нам потрібно не точкове докладання зусиль, а комплексний підхід з чіткими результатами", – сказав Президент України.

Глава держави окреслив п’ять основних напрямків програми економічних реформ.

Йдеться про забезпечення сталого економічного розвитку, комфортного бізнес-клімату та залучення інвестицій; технологічну модернізацію економіки і розвиток інфраструктури; створення умов для економічного розвитку регіонів (передусім, сільських територій і монофункціональних міст); формування нової якості міжнародної інтеграції та економічної співпраці; реформу соціальної сфери.

"Ми сформуємо нову модель для динамічного розвитку насамперед через реформу державних фінансів, прийняття податкового кодексу, формування стабільності на грошово-кредитному та валютному ринках. Адміністративне навантаження на бізнес буде зменшено. Розвиток фінансового сектору відновить довіру до банків і забезпечить реальний сектор доступними кредитами та іншими ресурсами", – сказав В. Янукович.

Глава держави окремо відзначив виняткову важливість розвитку транспортної інфраструктури, ефективного реформування у сфері енергоспоживання та енергозабезпечення.
Говорячи про створення умов для економічного розвитку регіонів, Президент підкреслив: безумовно, таке завдання вимагає реформування міжбюджетних відносин.

Реформування соціальної сфери Віктор Янукович назвав на сьогодні чи не найбільш масштабним завданням влади.

"Щодо кожного з цих пріоритетних напрямків я чекаю від керівників робочої групи сміливих і водночас обґрунтованих пропозицій, які забезпечать швидкі зміни на краще", – сказав Президент України, звертаючись до учасників засідання.

Перший проект Програми економічних реформ, наголосив Президент, має бути готовий не пізніше, ніж через 60 днів. "Ми не маємо права змарнувати жодного дня. Ми повинні використовувати кризу для глибоких і системних реформ, як шанс для модернізації економіки", – сказав Віктор Янукович.

Джерело: Офiцiйне представництво Президента України
Обговорити на форумі