друкувати


Більшість овочів, привезені з-за кордону, і майже всі модифіковані

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-03-22 03:48:42
"Як настав піст, хтіла відмовитися від м’яса і перейти на овочі-фрукти. Але й но взялася до дієти, як ціни на ці товари різко поповзли вгору. Воно мало того, що дороге, то ще й з генами всякими. На базарі вже нічого нашого не купиш — як не Китай, то Африка", — нарікає домогосподарка Галина Ромузовська, 43 роки, з Івано-Франківська. У вівторок зранку прийшла на закупи на Центральний ринок.

Овочами тут торгують майже у кожній ятці. Продавщиця Наталія Павлічко, 20 років, за буряки та моркву править 5 грн/кг, за капусту — 5,5, огірки, помідори — по 15 та 16 грн. Найдорожчий часник — 24 грн за кіло.

— Помідори — іспанські, пекінську капусту беремо у Львові, але туди її привозять з Туреччини чи Голландії, — розказує. — Часник китайський. Огірки, кажуть перекупщики, з Богородчан наших, але я думаю, також з-за кордону привезені. А ось цибуля — точно наша, буряки і морква — закарпатські.

— Довідку про те, що ваші овочі нешкідливі, маєте? — питаю.

— Певно, що маємо! — відмахується. Розвертається до ваг обслуговувати покупця.

— Усі необхідні сертифікати є в нашій лабораторії на ринку. Звідти у нас двічі на тиждень беруть продукти на аналіз. Один коштує 15 гривень, — додає 36-річна Надія Гоцуляк. Торгує городиною за сусіднім прилавком. — Якщо овоч міститиме якісь шкідливі речовини, у нас вилучають цілу партію, то не так просто. Минулого тижня лабораторія завернула дві машини закарпатської капусти, вся була з нітратами.

Від зупинки біля ринку до супермаркету "Велика кишеня" їздить безкоштовна маршрутка. Її оплачує магазин. У ньому овочі та фрукти дорожчі, зате чисті й фасовані.

У маркеті під обід людей небагато. Покупець підкочує візок до прилавка з фасованою картоплею по 17,59 за 2 кг, довго її роздивляється. Урешті прямує до великої корзини з овочами. Набирає у три кульки бульби по 6,29 грн, моркви по 8,35 та буряків по 5,39 грн.

— А чия картопля, ваша? — питає в працівниці, що викладає поряд яблука.

— З Києва привозять, а звідки туди везуть, не знаю, — відказує.

— ГМО має?

— Та яке ГМО? Повидумують, тоже мені! — злиться та.

— Більшість овочів, які потрапляють до нас, привезені з-за кордону, і майже всі модифіковані, — пояснює 47-річний Володимир Соколовський із "Івано-Франківськстандартметрології". — Перевіряти ці продукти ми не маємо повноважень, ними займаються санстанція і ветеринари. Як вони допускають ці товари на прилавки — загадка. Абсурдно, бо картоплю в наші супермаркети завозять з Африки. А саме на цьому континенті найбільше генетично модифікованих харчів.

Медики наголошують на шкідливості дорогих закордонних овочів.

— Продукти, які зараз завозять до нас, справді модифіковані, — вважає 65-річний Євген Романишин, заслужений лікар України з Івано-Франківська. — Це основна причина поширених тепер гепатитів, діабетів, панкреатитів. Люди частіше стали звертатися з цирозами, бронхіальними астмами. Гормони росту, які вливають в овочі та фрукти, впливають на репродукцію. Якщо чоловік їстиме такі продукти протягом п’яти років, стане імпотентом. У жінок частіше з’являтимуться пухлини. Це все замовчують, тому що така продукція дає надзвичайно великі прибутки. Раджу купувати продукти, вирощені в нас. Яблучка із хробачком, невелику, різного розміру, але екологічно чисту моркву, картоплю.

"Крутять носом, бо не однакова й не мита. Зато натурпродукт"

Екологічно чисті овочі можна купити в жителів приміських сіл на стихійних ринках. 71-річна Катерина Лупцій у середу зранку розклала дари свого городу на вул.Левицького в центральній частині Львова.

— Беріть, пані, картоплю, недорого віддам — за 2 гривні кіло. Беріть, бо дуже вже змерзла, — тупцює на засніженому асфальті. Торгує морквою, картоплею, часником і буряками. — Зрання по 4 думала продавати бульбу, тепер за 2 даю. Але ніхто не бере. Пани крутять носом, бо не однакова й не мита. Зато натурпродукт. Та які там нітрати? В яку земельку садила, з такої зібрала. На базар торгувати не йду, бо там за місце платити треба. Та й спекулянти зляться, що торг перебиваємо. Тут, правда, міліція гонить. Але мене, стару, не чіпають.

Картоплю Катерина Лупцій розклала на картонках у поліетиленових кульках. Поряд лежать дрібні головки часнику. За шість штук править 3 грн. Чотири довгі морквини віддає за 2 грн, п’ять великих червоних буряків за 2,5.


Автор: Вікторія ЦИМБАЛІСТА, Газета.ua
Обговорити на форумі