друкувати


Хто в 2010 році зобов’язаний подати декларацію про доходи за 2009 рік?

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-03-22 11:01:06
Хто в 2010 році зобов’язаний подати декларацію про доходи за 2009 рік?
Згідно з Законом України "Про податок з доходів фізичних осіб" обов'язок подання декларації у платника податку з доходів фізичних осіб виникає у разі отримання ним протягом звітного року окремих видів оподатковуваних доходів (прибутків):

- з яких при їх нарахуванні чи виплаті податок не утримувався;
- у разі отримання доходів від особи, яка не є податковим агентом;
- у разі отримання іноземних доходів.

Хто має право подати декларацію про доходи?
Подати декларацію можуть також ті громадяни, які мають право на податковий кредит.

До складу податкового кредиту включаються фактично понесені витрати протягом 2009 року (підтверджені документально), а саме:

- частина суми процентів за іпотечним кредитом;
- сума коштів, сплачених громадянином на користь закладів освіти за навчання як самого громадянина так і члена його сім’ї першого ступеня споріднення;
- сума витрат на сплату страхових внесків, страхових премій та пенсійних внесків страховику-резиденту, недержавному пенсійному фонду, установі банку за договорами довгострокового страхування життя, недержавного пенсійного забезпечення, за пенсійним контрактом з недержавним пенсійним фондом, а також внесків на банківський пенсійний депозитний рахунок, на пенсійні вклади як самого громадянина так і члена його сім’ї першого ступеня споріднення;
- суми витрат із штучного запліднення;
- оплата вартості державних послуг, пов’язаних з усиновленням дитини.

Які є обмеження щодо отримання податкового кредиту?
Законом встановлено обмеження права на нарахування податкового кредиту, а саме: податковий кредит може бути нарахований виключно резидентом, що має індивідуальний ідентифікаційний номер, і загальна сума нарахованого податкового кредиту не може перевищувати суми загального оподатковуваного доходу платника податку, одержаного протягом звітного року як заробітна плата ( п.5.4. ст. 5 Закону України "Про податок з доходів фізичних осіб").

Тобто податковий кредит нараховується тільки в межах розміру заробітної плати, одержаної протягом звітного 2009 року. Інші суми доходів (прибутків), одержаних платником податку, в розрахунок для визначення суми податку, що підлягає поверненню у зв’язку з наданням податкового кредиту, не приймаються.

Куди й у які строки подається декларація про доходи?
Декларація подається до 1 квітня 2010 року до державної податкової інспекції за місцем податкової адреси (реєстрації у паспорті).

Декларацію громадянин може подати до податкового органу особисто (тоді датою подання вважається дата її реєстрації) або надіслати поштою (тоді датою її подання вважатиметься дата здійснення поштового відправлення, зазначена на штампі відділення зв’язку).

До якої ДПІ подавати декларацію на отримання податкового кредиту, якщо платник проживає не за пропискою?
Для отримання податкового кредиту фізична особа повинна звернутися до ДПІ за своєю податковою адресою. Згідно з п. 1.14 ст.1 Закону України "Про податок з доходів фізичних осіб", податкова адреса фізичної особи – це місце постійного або переважного проживання платника податку, місце податкової реєстрації платника податку, визначене згідно з законодавством.

Чи необхідно додавати до декларації ще якісь документи?
Для повного та своєчасного проведення розрахунків сум, що підлягають доплаті або поверненню з бюджету, у тому числі внаслідок застосування платниками податку права на податковий кредит, а також надання податковими органами послуг платникам податку із заповнення ними декларацій у встановленому порядку, доцільно додавати до декларації

- копії документів, що підтверджують витрати, в т.ч. які включаються до податкового кредиту,
- копію довідки про ідентифікаційний номер,
- копію довідки від працедавця про суми нарахованого загального оподатковуваного доходу протягом 2009 року у вигляді заробітної плати та суми нарахованого (утриманого) та перерахованого до бюджету податку з цього доходу,
- заяву із зазначенням банківського рахунку, на який слід повернути кошти або щодо зарахування суми повернення у рахунок погашення інших своїх податкових зобов'язань.

Як сплачуються та повертаються суми податку за результатами поданої річної декларації?
Сума податкових зобов’язань, донарахована податковим органом, підлягає сплаті до відповідного бюджету у строки, встановлені законом (протягом 30 календарних днів від дня отримання податкового повідомлення про таке нарахування).

Сума коштів, яка підлягає поверненню платнику податку, зараховується на його банківський рахунок, відкритий у будь-якому комерційному банку, або надсилається поштовим переказом на адресу, зазначену в декларації, протягом 60 календарних днів від дня отримання такої декларації.

Вчасно сплачені податки – це Ваша турбота про соціально незахищених.

Джерело: Відділ масово-роз’яснювальної роботи та звернень громадян ДПА в Івано-Франківській області
Обговорити на форумі