друкувати


11-класник з доходом $ 1500 на день

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-03-20 12:00:42
Інвестори полюють на московського школяра, який створив ChatRoulette.com, або "новий YouTube". Forbes взяв у нього інтерв'ю.

Три вікна і дві кнопки New Game і Next - ось і весь інтерфейс сайту ChatRoulette.com. У двох вікнах користувач, як в Skype, бачить себе і співрозмовника, третє - для листування. Простіше нікуди, але світ Інтернету сходить з розуму. Сайт, запущений у листопаді московським 11-класників Андрієм Терновським, збирав одночасно по 300 користувачів у перший місяць. На початку березня - 20 000. Заходять, щоб зустріти анонімних незнайомців, поглянути і, звичайно, тут же клікнути Next, запрошуючи наступного. Контакт триває в середньому 3 секунди, але за цими відчуттями полює більше мільйона людей. Американський бізнес-ангел, перший інвестор Twitter Фред Уїлсон запросив Тернівського в Нью-Йорк, а фонд eVenture - у Сан-Франциско. Кореспондент Forbes поспілкувався з ним по Skype.

- Ви вже обговорювали з Фредом справи?
- Поки що він просто хотів познайомитися, побачити, хто я такий і що в мене в голові. Справа в тому, що я не особливо горю бажанням зустрічатися з інвесторами. Вони потрібні для розвитку, а у мене і без них все йде добре. Так що я з ними спокійно і повільно спілкуюся, не поспішаю укладати контракти. Я можу поступово розвиватися на доходи від реклами і повністю зберегти проект для себе. Люди тут, на Заході, розуміють, що на проекті можна заробляти набагато більше, ніж зараз, і в них тече слина. А у мене - ні.

- Яке враження справив на вас Фред?
- Він дуже обережний. Чим і подобається мені. Інші інвестори більш стрімкі.

- А що значить "обережний"?
- Каверзні питання ставить.

- Ви обговорювали ваш бізнес-план? Або у вас його немає?
- Плану немає, зате повно ідей по розвитку сервісу. Може бути, навіть повна зміна концепту.

- А конкретні пропозиції були від інвесторів?
- Пропозиції були поки тільки від [московської] Digital Sky Technologies (частки в Facebook, ігрової мережі Zynga, Mail.ru - Forbes). [Її співвласник] Юрій Мільнер пропонував конкретні гроші за конкретну частку.

- У скільки ви оцінюєте ваш проект?
- Це був просто експеримент, і ідеї, пов'язані з монетизацією, з'являються тільки зараз. Я сам не можу поки що дати оцінку, але мої знайомі оцінюють проект в $ 50 млн.

- Хто такі ці "знайомі"?
- Власники стартапів в Кремнієвій долині, з якими я познайомився по переписці. У них немає інтересу мене купувати, тому я можу довіряти їхній оцінці.

- А як вам прийшла ідея саме такого проекту?
- Мене завжди затягував відеочат в Skype, і я подумав, що непогано пов'язати випадковість [вибору співрозмовника], відео та багато іншого.

- "Інше" - це що?
- "Інше" - це все, що люди знаходять в моєму сервісі. Хтось - знайомства, хтось хоче подуріти, а багато хто знаходить цілком оригінальні способи використання.

- Ви так і задумували, що користувачі вашої "рулетки" анонімні?
- На дуже багатьох сайтах потрібна реєстрація, заповнення купи форм, і це відлякує. Я вирішив нікого не змушувати, і це було метою проекту.

- До вас інтернет рухався в напрямку соціальних мереж, а ви зробили "асоціальну". Багато її користувачі або ексгібіціоністи, або вуаєристи? Ви цього хотіли?
- Сам я ніколи не був фанатом соціальних мереж і любив прояву індивідуальності. Не дивно, що захотілося зробити досить вільний, немодерований ресурс. Деякі цим користуються і приходять на сайт з огидними намірами. А ексгібіціонізм і вуаєризм я заборонив в правилах. Система сама блокує порушників, підраховуючи число натискань кнопки Report тими, кому це не подобається.

- Коли заходить мова про анонімність сайту, вам нарікають на те, що ви "повернули інтернет у минуле" - в той час, коли на AOL з'явилися перші чати.
- Все нове - добре забуте старе (сміється). Люди хочуть старих відчуттів. У відгуках я читав, що у людей виникає відчуття, як ніби перший раз користуються інтернетом.

- Що ви відчули, коли про вас написала в лютому New York Times, потім зробили програму на ABC?
- Прокинувся знаменитим, але швидко звик. Просто продовжив працювати над сайтом.

- А у вашій гімназії вважають, що ви вже захворіли на зіркову хворобу.
- Напевно, вони так вирішили, бо я там давно не був.

- У вас на сторінці facebook є посилання на гарвардський університет. Ви хочете продовжувати навчання саме там?
- А це не моя сторінка.

- Як це?
- Хтось зробив її під моїм ім'ям.

- І все ж: де ви будете і чи будете взагалі продовжувати навчання після школи?
- Ху-х! У мене канікули і правда затяглися. Звичайно, життя, як мрія будь-якого тінейджера: до школи не ходжу, подорожую куди хочу, є свій дохід ... Добре б так було завжди (сміється)! Хоча треба думати, що робити далі. Поки я не думав. Напевно, вчитися якщо і буду, то в Штатах.

- Можете підрахувати, у що обійшлося створення сайту до появи перших рекламних доходів?
- Десь в $ 3000.

- Вашими "бізнес-ангелами" були батьки?
- Угу.

- А як ви знайшли перших рекламодавців?
- Це вони мене знайшли. Багато хто розуміє, що при мільйоні відвідувачів сайту є багато способів заробити. Спочатку я використовував AdSense (розроблений Google сервіс контекстної реклами). Потім пару тижнів працював з [сайтом знайомств] Mamba. Тут, в Америці, треба вирішити, з ким далі працювати. Є вже багато пропозицій.

- Можете сказати, скільки заробляєте на рекламі і чи вистачає цього на покриття витрат?
- Як тінейджеру того, що залишається, мені вистачає з головою. Але я майже весь заробіток реінвестую.

- І який порядок цифр?
- По $ 1500 на день було. Це для бізнесу, звичайно, мало, але мені вистачає.

- Свого часу російська компанія вивела на американський ринок гаджет, що дозволяв "впізнавати" на невеликій відстані людей, які мають такі ж пристрої, і знайомитися з ними. Монетизувати цю ідею не вдалося. Як довго, на ваш погляд, протримається мода на ChatRoulette?
- Ніщо не вічне, і я розумію, що люди від неї втомляться. Коли відчую спад, буду міняти і покращувати концепт, щоб підтримати моду.

Автор: Олександр Левинський, Forbes
Переклад: Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі