друкувати


У грудні продавали сало по 30 гривень, зараз - по 12

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-03-19 04:37:38
"У грудні продавали сало по 30 гривень, потім спустили ціну до 25. Зараз по 12 віддаємо, оптовикам — по 10", — каже 32-річна Ольга, прізвища називати не хоче. Вона торгує з чоловіком на Уманському Центральному ринку.

Продавці переконують, що свиней закуповують у селах району.

— Платимо 12–15 гривень за кілограм живої ваги, — каже Сергій Петренко, 32 роки. Якщо село далеко, то й дешевше купуємо — погані дороги і багато спалюється бензину. І від вгодованості залежить. Чим вона вища, тим дорожче. У селах поблизу Умані купуємо свиней із середньою вагою 120–150 кілограм.

Найдорожче продають підчеревину — 20 грн/кг. 27-річний Ігор Савченко купує щотижня 2,5 кг сала.

— Доки дешеве — насолимо в банки. Я в Києві працюю, то щоразу як їду, беру до 4 кілограм. В Умані найсмачніше сало. Зі мною працює москаль, то завжди просить — привези сала. Я за кордоном був, бачив, що там свині їдять і як забивають їх. Тварин там не обсмалюють у соломці, як у нас, а бриють.

На Христинівщині найдорожче сало продають за 18 грн, мінімальна ціна — 10. Ще в січні було по 20–25. У Кам’янці з нового року сало подешевшало вдвічі. За кілограм просять 20 грн.

На Центральному ринку Черкас сало по 14 грн. Під вечір продавці пропонують забрати залишки зі знижкою.

— Ось пузинка, недорого, беріть дядечку. Тут кілограмів 4. Усе віддам по 12, — звертається жінка-продавець. — Зранку сало продавали по 25 гривень за кілограм.

Кажуть, що ціни збила завезена продукція з інших країн, зокрема з Польщі.

— До нас в область не завозять свинину з інших держав, — заперечує Віктор Різник, начальник облінспекції якості та формування ресурсів сільгосппродукції. — Ми перевіряємо по первинних документах. Везуть із сусідніх областей — Кіровоградської, Полтавської.

— У піст сала не їдять, того воно й дешевшає, — усміхається огрядний продавець на Центральному ринку Черкас. Витирає рушником масні руки. — Польського сала на базарі нема. Воно тільки в магазині бува. Копчене в упаковках поліетиленових. А от м’ясом польським на базарі, знаю, торгують. Тільки ж усі кажуть, що в них домашнє.

Селяни скаржаться, що відгодовувати свиней стало невигідно. Перекупники знизили ціни.

— Я все життя тримаю свиней, — каже 64-річний Анатолій Круглик з Ятранівки Уманського району. — У кращі часи і до 10 голів вигодовували. А зараз двоє-троє, щоб на продаж і дітям дати. Зерно дають на паї, але його не вистачає. Докуповуємо. Буряки та городина — свої. Щоб гарні виросли їх і кормити добре треба. А тут їздять і купують по 12 гривень, а ще два місяці тому по 20 брали.

— Люди обіжаються, що в живій вазі скинули ціну, — говорить кам’янчанин Олександр Власенко, 41 рік. — Розумію, що купить мале порося за 600 гривень, згодувать йому півтонни зерна, що коштує скільки ж, проморочиться дев’ять-десять місяців і отримати в кращому випадку півтори тисячі — неподобство. Але шо я зроблю?

Директор філії товариства "Інвестагропром" села Телепине Кам’янського району Василь Бражник, 62 роки, каже, що свинарство від минулого року стало збитковим:

— 15 гривень для нас уже неприбуткова ціна. Крім того, другий рік держава не дає дотацій. У господарстві маємо 1200 свиней. Перекриваємо збитки за рахунок молока. Здаємо зараз по 3,7 за літр. Ще восени молокозаводи брали по 2 гривні.

В обласних управліннях економіки, агропромислового розвитку офіційно коментувати ситуацію з цінами відмовляються.

— Заробітки людей падають, урізають зарплати, росте безробіття, — говорить один із чиновників. Просить не називати його. — Звісно, купують сала менше, ціна падає. Стабілізується, як зменшиться пропозиція. Тобто в господарствах скоротиться поголів’я.

Автор: Ірина ПАТЛАТЮК, Віталій ІВАНЧЕНКО, Газета.ua
Обговорити на форумі