друкувати


Посол Франції розповів, чого очікують європейці від В.Януковича

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-03-18 07:24:53
Посол Франції в Україні 63-річний Жак Фор розповів, чого очікують європейці від президента Віктора Януковича.

Чи легітимними є нова коаліція у Верховній Раді й уряд?

— Це запитання варто адресувати українським парламентарям і урядовцям. Власне, Партія регіонів уже звернулася до Конституційного суду з проханням дати оцінку новому закону про регламент Верховної Ради. Давайте зачекаємо, що він скаже.

Це нормально, що президент спочатку надає сумнівному закону чинності і лише після цього його партія звертається до Конституційного суду?

— З одного боку, варто суворо дотримуватися положень чинних законів, саме так робимо ми у Європі. Але водночас існують політичні реалії. Новий український уряд хоче, щоби в парламенті був чіткий розподіл ролей, була більшість і чітко окреслена опозиція. Саме в досягненні цього я бачу логіку політичних процесів в Україні. Якби новий закон про регламент Верховної Ради не дозволяв прийти до цього, альтернативою були б лише блокування роботи парламенту. Це мало би неприпустимі для країни наслідки.

Тобто суперечливе створення уряду не веде до проблем у сприйнятті його іноземними державами?

— Європейський Союз і Франція зокрема й надалі співпрацюватимуть із обраною на виборах владою. Звісно, ми реально дивимося на речі. А тому хочемо дочекатися конкретних дій і тоді ухвалювати рішення. Україна для нас важливий стратегічний партнер. Ми хочемо, щоб у ній були реформи, стабільність, високі соціальні стандарти.

У новому Кабміні багато людей, які вже працювали в уряді, але жодними реформами не прославилися. Чому ж варто сподіватися, що вони здійснять їх цього разу?

— Не слід робити висновки, виходячи з присутності в уряді певних особистостей. Ми у своїх сподіваннях орієнтуємося на заяви президента Віктора Януковича. Він неодноразово запевняв, що має намір здійснити потрібні країні реформи. Тим більше, що нинішня ситуація до цього дуже підштовхує. Зараз потрібні якнайшвидше ухвалення бюджету, поновлення переговорів з Міжнародним валютним фондом, впровадження структурних перетворень. Варто зрозуміти, що вдалий початок реформ буде сигналом потенційним інвесторам в українську економіку, яких багато в Європі, зокрема й у Франції. Вони чекають на кращі й зрозуміліші умови роботи в Україні.

Як свідчать опитування, українці хочуть підписання Угоди про асоціацію з ЄС і, водночас, приєднання до Митного союзу з Росією, Казахстаном і Білоруссю. Як би ви це пояснили?

— За понад рік роботи в Україні я дійшов висновку, що українці більше прагнуть інтеграції з ЄС. Утім, Франція не має наміру культивувати дух конкуренції між ЄС і Росією. Важливо пояснювати людям, що йти водночас в обидва ці напрямки неможливо. Скажімо, участь у Митному союзі означала б єдиний митний тариф для усіх його членів. Але це несумісні речі із Зоною вільної торгівлі між ЄС і Україною, переговори щодо якої тривають у рамках Угоди про асоціацію.

Можливо, геополітична роздвоєність українців частково зумовлена недостатньою відкритістю Європи, жорстким візовим режимом?

— Зрозуміло, що певні речі щодо віз можуть негативно сприйматися більшістю українців. Вони мусять виконувати вимоги, які інколи здаються надто жорсткими. Але для будь-якої держави нормальним є мати свої закони, зокрема й у сфері пересування людей. Якщо говорити про Шенгенський візовий простір, то кількість візитів українців до нього зростає швидше, ніж до інших країн ЄС. Є постійна тенденція до полегшення вимог, Україна вже понад два роки має з Євросоюзом угоду про спрощення процедури видачі віз. Триває діалог щодо заходів, реалізація яких дозволить запровадити безвізовий режим.

Це реально вже через рік, про що заявляв президент Янукович після візиту в Брюссель?

— Я б не давав прогнозів і не говорив би про дати. Поки триває діалог.

Автор: Анатолій МАРЦИНОВСЬКИЙ, Газета.ua
Обговорити на форумі