друкувати


Коломийська влада провела громадські слухання

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-03-18 02:22:37
Конституцією України визначено, що єдиним джерелом влади є народ. Саме він і має визначати куди рухатися. Коломияни активно долучаються до всіх важелів впливу на ситуацію, що складається в місті. Вчора в приміщенні міської ради відбулися громадські слухання. Зал засідань був заповнений вщент. Міська влада радилася з громадськістю по ряду питань, що стосувалися покращення життєдіяльності міста.

1) "Про внесення змін до Положення про цільовий фонд соціально-економічного розвитку міста";

2) "Про внесення змін та доповнень до Положення про проведення конкурсів на укладання договорів оренди комунального майна територіальної громади м.Коломиї";

3) "Про встановлення розмірів ставок єдиного податку для суб′єктів підприємницької діяльності – фізичних осіб";

4) "Про погодження тарифів комунального підприємства "Коломия-водоканал";

5) "Про коригування тарифу на послуги з утримання будинків та при будинкових територій" затверджених рішенням виконавчого комітету міської ради від 24.06.2008 №178. Ці питання найбільше хвилюють громаду міста та потребують більш детального розгляду.

Головуючими на слуханнях були заступники міського голови Михайло Білоус та Володимир Тарновецький. Кожне питання висвітлювалося спеціалістом, після чого громадські слухання набували формату діалогу. Найактивніші коломияни задавали питання виступаючим та вносили свої пропозиції, які розглянуться на наступній сесії міської ради.





Якщо перші три питання викликали цікавість лише у частини присутніх, то про тарифи на воду та послуги ЖЕКу хотіли говорити всі. Спочатку Ігор Калиняк переконував про необхідність підняття тарифів на воду у зв’язку із зростанням ціни на електроенергію, газ, зростанням мінімальної зарплати, відповідно збільшується податкове навантаження. Переважна більшість населення міста є користувачами послуг "Коломияводоканалу", а оскільки промисловість в місті відсутня, то тарифи тиснуть на населення з ще більшою силою. Керівник комунального підприємства "Коломияводоканал" нагадав, що вода – це найбільший скарб. Коломияни споживають чи не найкращу воду в Україні. "Завдяки позиці Світового банку та виграного гранду уряду Швеції найближчими роками на Коломию чекають дивовижні метаморфози", – переконував Ігор Калиняк.

"Про коригування тарифу на послуги з утримання будинків та при будинкових територій" говорив Василь Михайлищук, директор комунального підприємства по експлуатації житла. Це питання вже багато років залишається найболючішим. Якість послуг залишає бажати кращого. Та знову ж таки все впирається у фінансування, точніше у його відсутність.

Проведення громадських слухань – це безперечно ще один крок до демократії. Наскільки він є ефективним покаже час, оскільки задекларована ідея не має чітких механізмів її впровадження. В Законі України зазначається, що порядок проведення громадських слухань визначається статутом територіальної громади, а коломияни поки що не мають такого документу.

Автор: Оксана РИЖУК, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі