друкувати


На Івано-Франківщині вийшло перше число "Гуцульської гражди"

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-03-18 12:10:07
На Івано-Франківщині регіональна громадська організація Косівщини "Гражда" видала перше число свого вісника "Гуцульська гражда". Про це 17 березня власкору ЗІКу повідомив голова ГО "Гуцульська гражда", народний вчитель України Петро Лосюк.

За словами члена-кореспондента АПН України, кандидата педагогічних наук Петра Лосюка, "...якщо гуцули впродовж шести століть, не маючи держави, зберегли свою самобутність, то в незалежній Україні народному мистецтву – бути". Директор Яворівської загальноосвітньої школи 1-3 ст. Петро Лосюк радіє з того, що у державній програмі збереження, відродження і розвитку народних художніх промислів на період до 2010 року передбачено утворення в Україні семи центрів народного мистецтва, в осередках традиційних народних художніх промислів, один з яких у його рідному Яворові. Народний вчитель, відомий на Прикарпатті краєзнавець Петро Лосюк мріє про спорудження у Яворові хати-гражди. Каже, що розпорядженням голови облдержадміністрації Миколи Палійчука від 5 грудня 2008 року "Про заходи щодо створення у селі Яворів Косівського району центру народного мистецтва "Гуцульська гражда", "передбачений конкретний план дій на підтримку народного мистецтва". Мовляв, це і переобладнання діючих музеїв (літературно-краєзнавчого, Лесі Українки, народного мистецтва Гуцульщини, – ЗІК.), і облаштування садиб-музеїв династії різьбярів Корпанюків, створення меморіального музею родини Окуневських тощо.

Петро Лосюк давно плекає мрію про будівництво такої хати-гражди – з навчально-показовими майстернями з різьби по дереву, вишивання, ткацтва, художньої обробки металу, музеєм ліжникарства.

Тоді Яворів, де жив і творив класик різьби по дереву Юрій Шкрібляк, стане "справжнім центром популяризації українського народного мистецтва", – переконаний народний вчитель. Про це Петро Лосюк пише у "передовиці" "Гуцульська гражда" розправляє кила".

Є тут стаття відомого на Прикарпатті економіста, професора Прикарпатського національного університету ім.Василя Стефаника, депутата обласної ради Ірини Ткачук "Кластер для народних майстрів". Водночас більшість площі цього часопису присвячена розповіді про родину Онкуневських і село Яворів, зокрема про національно-просвітницкого діяча, адмірала, начальника медичної служби військово-морських сил Австро-Угорщини, учасника української революції 1917-1921рр. Ярослава Окуневського.

"Яворів-столиця ліжникарства" – про це справді унікальне мистецьке село на Гуцульщині розповідає заслужений майстер народної творчості України Василина Калинич.

Довідка ЗІКу. В популярному визначенні клястер – це об’єднання на добровільних засадах одноосібних підприємців, виробників задля високо ефективної співпраці. Діяльність членів клястера спрямована на виробництво продукту під єдиним товарним знаком.

Обговорити на форумі