друкувати


Модернізація ЗНО мовою Табачника означає відмову від рівного доступу до освіти

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-03-17 04:09:36
"Незалежне оцінювання не потребує кулуарної модернізації за три місяці до вступної кампанії. Надто передбачуваними є напрям, зміст і мотивація подібних змін, орієнтованих на відновлення "телефонного права" в освіті". Про це народний депутат України, голова підкомітету профільного комітету парламенту, заступник голови Єдиного Центру Леся Оробець сказала журналістам, коментуючи заяву Дмитра Табачника щодо потреби у невідкладній "модернізації ЗНО".

"Проблема навіть не в одіозності постаті новопризначеного міністра освіти і науки, а в очевидності його намірів. Модернізація ЗНО мовою Табачника означає відмову від його обов’язкового характеру, а отже, й рівного доступу громадян до вищої освіти", - зауважила Оробець. За словами політика, подібний підхід в умовах підтримки громадянами ЗНО має на меті каструвати нововведення і вихолостити його суть, дискредитувавши ідею незалежного оцінювання. "Після такого хірургічного втручання, здійсненого тишком-нишком, похапцем і наосліп, можна ставити хрест на освітній реформі загалом", - запевнила Оробець, повідомляє прес-служба Єдиного Центру.

При цьому, за словами народного депутата, ніхто з експертів нинішню модель ЗНО не вважає ідеальною. "Впродовж останніх років порядок тестування уже двічі змінювався. Але щоразу до початку нового навчального року, професійно і публічно. Якщо нове керівництво Міносвіти бачить сенс у внесенні змін до моделі ЗНО, жоден експерт не заперечуватиме проти такої корекції в разі неполітичного, вдумливого, зваженого й обґрунтованого підходу до проблеми. Будь-який поспіх або кулуарна політизація у цій справі не лише завдадуть непоправної шкоди освіті, але й провокуватимуть нові хвилі невдоволення діями уряду", - наголосила Оробець.

Обговорити на форумі