друкувати


На тлі падіння попиту на газ актуальність Nord Stream може знизитися

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-03-17 03:39:52
У вівторок оператор будівництва газопроводу з Росії до Німеччини по Балтиці Nord Stream AG підпише угоду з 27 закордонними банками про залучення кредиту на 3,9 млрд євро. "Північний потік" - принципово новий маршрут експорту російського газу до Європи, проте він може втратити свою колишню актуальність на тлі падіння попиту на блакитне паливо. За минулий рік частка Газпрому на європейському ринку газу скоротилася з 25% до 22%.

Компанія з будівництва морського російсько-німецького газопроводу по дну Балтики Nord Stream AG у вівторок закриє угоду щодо залучення зовнішнього фінансування на будівництво газопроводу, повідомляє Взгляд.

Більша частина з 3,9 млрд євро, які планується залучити в 27 комерційних банків, буде забезпечена гарантіями експортних кредитних агентств Німеччини та Італії. Німецька United Loan Guarantee Program і Hermes, а також італійська SACE нададуть банкірам гарантії на 3,1 млрд євро, передає "Інтерфакс".

Кредити повинні покрити 70% вартості проекту (вона оцінюється в 7,4 млрд євро), решту нададуть його учасники.

Російському "Газпрому" належить 51% акцій Nord Stream, німецьким E.ON і BASF - по 20%, голландській NV Nederlandse Gasunie - 9%. Французька GdF Suez домовилася про придбання 9%, проте до цих пір не погодила умови угоди (входження GDF Suez очікується до кінця березня).

Газопровід повинен поставляти 55 млрд кубометрів російського газу до Європи по дну Балтійського моря з двох нитках рівною потужності. Першу нитку повинні побудувати до кінця 2011 року, другу - в 2012 році.

"Північний потік" є принципово новий маршрут експорту російського газу до Європи. У Газпромі розраховують, що він дозволить довести газ до більшого числа споживачів, а докризовий обсяг збуту блакитного палива відновиться в 2011-2012 роках, саме тоді, коли "Північний потік" запрацює на повну потужність.

Однак поки що статистика свідчить про зворотне. У 2009 році частка Газпрому на європейському ринку газу скоротилася до 22% з 25% в 2008 році. Причиною стало зниження споживання газу в Європі, викликане економічною кризою і зниженням темпів економічного зростання.

За даними Європейського союзу газової індустрії Eurogas, минулого року економічний спад у 27 країнах Євросоюзу досяг 4,1% ВВП. У результаті споживання газу скоротилося на 6,4% - до 484 млрд кубометрів. І це незважаючи на зростання кількості споживачів на 1% (до 114 млн) і більш холодну, ніж минулого року, погоду.

Видобуток власного газу в Європі знизився на 10% до 182 млрд кубометрів, а частка власного газу на ринку скоротилася з 39% до 36%, у тому числі з-за вичерпання старих родовищ.

На цьому тлі зниження частки Газпрому на 3% виглядає помірним. Збільшити свою частку - з 23% до 25% - Газпрому вдалося лише в період бурхливого зростання світової економіки в 2008 році. Раніше в Газпромі заявляли, що споживання природного газу в Європі в 2010 році зросте, а в 2011 році незапотребованих обсягів палива взагалі не залишиться.

Однак на тлі падіння попиту на газ актуальність "Північного потоку" може трохи знизитися. Хоча деякі цифри дають надію. Ще до початку будівництва газопроводу консорціум Nord Stream заявив про те, що більша частина його транспортних потужностей вже розпродані. Газпром уклав договори на постачання більш ніж 21 млрд кубометрів газу. Йдеться про постачання в Німеччину, Данію, Францію і Великобританію.

Обговорити на форумі