друкувати


Івано-Франківська облрада допомогла комбінату хлібопродуктів

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-03-17 09:53:57
З-поміж багатьох прийнятих рішень остання 37 сесія Івано-Франківської обласної ради, що відбулася 15 березня, схвалила рішення "Про заставу майна спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області", яке дозволить державному підприємству "Івано-Франківський комбінат хлібопродуктів" відкрити кредитну лінію на суму 6 млн грн для закупівлі продовольчого зерна. Термін погашення кредиту – до 30 березня 2011 року.

Цим рішенням обласної ради дано згоду на заставу будівлі по вул. Степана Бандери,77 в місті Івано-Франківську, що належить до спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області, повідомляє прес-служби голови Івано-Франківської обласної ради.

Заступника голови облдержадміністрації, депутата обласної ради Василя Бруса уповноважено на укладання договорів застави та пов'язаних з ними угод. Відповідно до згаданого сесійного рішення, умовою укладання договору застави є підписання тристоронньої угоди між головним управлінням агропромислового розвитку обласної державної адміністрації адміністрації, банківською установою та позичальником, якою встановлюється, що покупець зерна забезпечує його переробку в борошно і реалізує хлібопекарським і торговельним підприємствам та бюджетним установам області, "невідкладно спрямовуючи отримані кошти на погашення кредиту".

Підставою для прийняття цього рішення стало те, що як зазначив директор підприємства Іван Красовський, в серпні 2008 року обласна рада своїм рішенням №625 визначила заставу для відкриття кредитної лінії в сумі 6 млн грн. Фактично місцевий комбінат хлібопродуктів використав кошти в сумі 2 млн грн; за цей період закуплено 3500 т зерна "за порівняно низькими цінами", що дало можливість здешевити вартість борошна, а, відповідно, і вартість хлібобулочних виробів для населення регіону. Зокрема, відпускна ціна на борошно на цьому хлібопідприємстві складає (в безтарному виді) 2000 грн за 1 т вищого ґатунку і першого – 1820 грн. Рівень рентабельності і виробництва борошна склав лише 0,2%, внаслідок цього ціни на хліб масових сортів "залишаються стабільними".

На післясесійній оперативній нараді у голови обласної ради Ігоря Олійника заступник голови Остап Дзеса з приводу прийняття згаданого рішення зазначив: "Це обґрунтоване рішення обласної ради дасть можливість формувати регіональні ресурси зерна на 2010 рік".

"Бажано, щоб коефіцієнтом корисної дії від таких рішень стали дійсно стабільні ціни на вітчизняне борошно і неподорожчання, а здешевлення хліба".

Довідка. За 2009 рік ДП "Івано-Франківський комбінат хлібопродуктів" сплатив до бюджету 2532,1 тис. грн, або на 1,4 тис. грн більше в порівнянні з 2008 роком, в тому числі до місцевого бюджету 863,9 тис. грн або на 200 тис. грн більше позаминулорічного. Також сплачено 1343,2 тис. грн внесків до цільових фондів.

Івано-Франківський хлібокомбінат заборгованості по кредитних ресурсах немає.


Обговорити на форумі