друкувати


"Взгляд": Чого чекати Росії від нового голови Нафтогазу України

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-03-16 02:55:12
У понеділок стало відомо про те, що замість Олега Дубини головою Нафтогазу України став Євген Бакулін. Його головне завдання - домогтися збереження обсягів транзиту російського газу через українську територію. Для цього Бакулін, швидше за все, буде намагатися переконати Росію відмовитися або, принаймні, відкласти будівництво "Південного потоку". Це, у свою чергу, буде зроблено через залучення її в якості одного з головних акціонерів газотранспортного консорціуму, який стане контролювати ГТС України.

Начальницька рокіровка. Національну акціонерну компанію "Нафтогаз України" очолив Євген Бакулін. Про це в понеділок повідомив джерело "Інтерфаксу" в уряді цієї країни. За його словами, міністр палива та енергетики Юрій Бойко вже представив Бакуліна колективу підприємства.

Нагадаємо, колишнього голову правління Нафтогазу Олега Дубину кабінет міністрів цієї країни звільнив ще 3 березня. Що не дивно, адже Дубина очолив НАК у грудні 2007 року з приходом уряду Тимошенко і вважався правою рукою екс-прем'єра в енергетичних питаннях.

Довга кар'єра. Незважаючи на те, що ім'я Євгена Бакуліна не дуже відоме широкій публіці, новачком в енергетичних питаннях його назвати не можна. Бакулін народився в 1956 році і більше 20 років пропрацював на Лисичанському нафтопереробному заводі в Луганській області, який у 1999-2001 роках очолював нинішній міністр палива та енергетики Юрій Бойко.

З липня 2001 року по травень 2003 року Бакулін очолював ВАТ "Лисичанськнафтооргсинтез", що експлуатувало Лисичанський НПЗ, а з червня 2003 року по березень 2005 року - "Укргазвидобування", дочірнє підприємство "Нафтогазу України". У вересні 2006 року він знову був призначений генеральним директором "Укргазвидобування", а в березні-грудні 2007 року навіть був головою Нафтогазу.

Людина Бойка. На думку галузевих експертів, у призначенні Бакуліна головою Нафтогазу немає нічого дивного, адже він тісно пов'язаний з нинішнім головою Мінпаливенерго Юрієм Бойко. "Вибір припав саме на нього тому, що ця людина близька до Бойка, і в той же час не можна сказати, що він чужий для віце-прем'єра Андрія Клюєва, - говорить провідний експерт з нафти і газу київського Центру Разумкова Володимир Омельченко. - Знайшовся такий баланс інтересів, з моєї точки зору, між різними цензами влади. Він виявився оптимальною фігурою".

Як доповнює колегу директор Міжнародного інституту політичної експертизи Євген Мінченко, "про Бакуліна відгукуються як про доброго професіонала, якісного фахівця". Справді, ставши на чолі Нафтогазу в 2007 році, Бакуліну менше ніж за шість місяців вдалося знизити кредиторську заборгованість компанії, оптимізувати витрати і наростити видобуток газу.

Три головні завдання. Як призначення Бакуліна на посаду голови Нафтогазу вплине на енергетичну співпрацю Росії та України? Як повідомляє джерело "Інтерфаксу", Бойко поставив Бакуліну три головні завдання: домогтися фінансового оздоровлення Нафтогазу, збалансувати тарифну політику і - головне - зберегти обсяги транзиту російських нафти і газу через українську територію.

Рішення останнього завдання - це, безумовно, головне для Бойка. Адже через відверто антиросійські позиції, яку займав останні роки "помаранчевий" уряд, Кремль різко активізував зусилля з реалізації проекту газопроводу "Південний потік", який зробить можливим транзит газу до Європи в обхід України.

Газопровід буде прокладений по дну Чорного моря до Болгарії, після чого його розділять на дві гілки: через Грецію на південь Італії і через Сербію і Угорщину до Австрії. Пропускна здатність газопроводу (очікуваний початок робіт - 2013 рік) складе 47-63 млрд кубометрів газу на рік. Для порівняння: в 2009 році через територію України пройшло 95,82 млрд кубометрів газу.

Залучити Росію. Відповідно, якщо "Південний потік" запрацює на повну потужність, то Україна втратить як мінімум половини доходів від транзиту газу, які за підсумками 2009 року склали 1,7 млрд доларів. "Для України життєво важливо зберегти ці гроші, тому, за нашою інформацією, з приходом Бакуліна Нафтогаз різко інтенсифікує роботу з організації газотранспортного консорціуму, що володіє українською ГТС", - говорить джерело газети ВЗГЛЯД в російському Міненерго.

За словами джерела, Нафтогаз напевно запропонує Росії таку схему володіння ГТС, при якій в Росії буде великий, але не контрольний пакет акцій. "Це змусить Росію робити мільярдні інвестиції, що значно відкладе реалізацію "Південного потоку", - говорить джерело. - Тому не виключаю, що найближчим часом Бакулін зробить багатообіцяючі заяви в частині енергетичної співпраці двох країн. Але в реальності за ними стоїть не дружба - лише економічний розрахунок, нічого більше".

Джерело: Взгляд
Обговорити на форумі