друкувати


Ціни на нерухомість в Україні продовжать падіння

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-03-15 05:21:46
Ціни на нерухомість в Україні в найближчі місяці будуть продовжувати своє падіння.

Стимулом до нового обвалення ціни може стати масштабна розпродаж квартир, які знаходяться в заставі, а власники не можуть виплатити кредити банкам, повідомляє ТСН.

"Якщо в 2010 році в країні не стабілізується економіка, і клієнти не почнуть платити за боргами, банки почнуть продавати застави", - заявила представник Українського кредитно-банківського союзу Наталя Зубрицька.

Член правління Universal Bank Віталій Шастун говорить, що основний потік відчужень припаде на другу половину нинішнього і 2011 рік. Наприклад, у США після того, як банки викинули на ринок заставне житло, ціни впали на 30%. Так може бути і в Україні, вважає експерт.

За оцінками видання, на даний момент в Україні число проблемних квартир і будинків наближається до 31 тисячі - це 12,6% ринку купівлі-продажу нерухомості в 2009 році.

Якщо в 2008 році на одну київську квартиру претендувало до 3-4 осіб, сьогодні співвідношення інше: 100 продавців полюють за одним покупцем.

Експерт Dragon Capital Сергій Зеркалов вважає, що ріелтори, "коли їм вигідно, лякають ринок або намагаються його розігріти".

Голова Спілки фахівців з нерухомості Олександр Рубанов прогнозує 25%-ве здешевлення вторинного ринку житла за підсумками 2010 року.

Нагадаємо, що в лютому 2009 року рівень цін на вторинне житло в Києві в доларовому еквіваленті знизився на 19,5%.

Обговорити на форумі