друкувати


Практичні рекомендації покупцям

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-03-15 04:44:44
Той, хто ще пам’ятає сумну картину порожніх магазинних прилавків у совдепівські часи, особливо тішиться з нинішньої насиченості товарами торговельних закладів і ринків. Якщо, звичайно, гаманець у нього не "худий". Зрештою, і малозабезпеченим громадянам кожна покупка приносить радість, але якщо остання несподівано перетворюється у прикрість і розчарування, то вони сприйматимуть це значно болісніше, ніж інші. Як пограбування серед білого дня, крадіжку їхніх кровних, зароблених тяжкою працею грошей...

Мова про непоодинокі ситуації, коли в тому товарному розмаїтті, що вбирає очі, вам можуть "підсунути" і недоброякісну річ або харчовий продукт, а ви це виявите уже вдома. Не кожен з нас, чиї права як покупця порушено, і не завжди активно добивається відновлення справедливості — обміну товару на доброякісний або повернення його вартості. А шкода. Бо порушено наше конституційне право — право споживача. А без покупця, якщо вдуматися, не мали би прибутків та робочих місць продавець і виробник товару, не надходили би податки до бюджету. Тож споживача, який інвестує весь господарський механізм держави, по праву можна назвати основою суспільства.

У цьому переконаний начальник обласного управління у справах захисту прав споживачів Ярослав ХОДАН. З ним веду розмову напередодні Всесвітнього дня прав споживачів, який уже традиційно світова спільнота відзначатиме під егідою ООН 15 березня.

— Ярославе Михайловичу, чи до вашого управління звертається багато людей, котрих обманули при реалізації їм товару чи послуги?

— За минулий рік — 623 споживачі. Це майже на третину менше, ніж за 2008-й. Із розглянутих працівниками нашого управління 616 звернень 518 задоволено. Бачу ефект наших зусиль в тому, що споживачам повернуто кошти за недоброякісні товари й послуги на загальну суму 517,2 тис. грн.

Розглядаючи заяви громадян, ми здійснили 242 позапланові перевірки. За їх результатами 123 посадових осіб притягнуто до адміністративної відповідальності й оштрафовано на загальну суму 16,4 тис. грн., до суб’єктів господарювання застосовано адміністративно-господарських санкцій на 56,1 тис.

Наприклад, торік у листопаді в управління з письмовою заявою звернулася жителька Івано-Франківська: їй вельми кепсько пошили штори в магазині "Тюлі, штори". Після проведення нашими працівниками позапланової перевірки торговому центрові "імперіал" довелося відшкодувати цьому споживачеві повну вартість замовлення в сумі 725 грн.

Стаємо на захист прав споживачів, незалежно від того, чи людині загрожує втрата десятків і сотень гривень, чи тисяч і десятків тисяч. В окремих випадках для вирішення типових скарг громадян беремо на себе їх правовий захист у судах — добиваємось, аби ці люди отримали відшкодування своїх моральних і матеріальних збитків. Приміром, в інтересах ще однієї громадянки в грудні минулого року юристи управління підготували та направили до суду позовні матеріали про стягнення неустойки — пені — за несвоєчасне виконання гарантійного ремонту телевізора Philips. Майже рік тримав його на гарантійному обслуговуванні сервісний центр ТзОВ "Мегастайл". За порушення термінів виконання гарантійного ремонту складної побутової техніки, а він згідно із Законом України "Про захист прав споживачів" має здійснюватися протягом двох тижнів, ми притягнули керівника цього товариства до адміністративної відповідальності, а щоб можна було відшкодувати належну жінці за останні шість місяців пеню в розмірі одного відсотка вартості товару — 5 269 грн., направили до суду позов ціною 9 762 грн. Як бачите, управління вимагає суму морального відшкодування для громадянки вищу, аніж коштував телевізор.

До речі, найчастіше — майже в кожному другому випадку — люди скаржаться на дефекти і недотримання термінів гарантійних ремонтів складної побутової техніки та мобільних телефонів. Їх незадовільне гарантійне обслуговування через брак авторизованих сервісних центрів на території області залишається досить гострою проблемою для споживачів.

А всього за минулий рік юристи нашого управління в інтересах споживачів підготували і направили до місцевого суду 20 позовних заяв на загальну суму 318 тис. грн., з них 12 задоволено на суму 88 тис., одну залишено без розгляду, сім перебуває в стадії розгляду.

— А які практичні рекомендації ви дали б самим покупцям?

— За нинішньої відсутності товарного дефіциту підходьте до покупки будь-якої речі уважно й виважено. Без поспіху огляньте таку ж у кількох магазинах. Купуйте товар не у випадкових покупців з-під поли, не в коридорах установ чи десь на вулиці. Звісно, краще скористатися послугами магазинів відомої торгової марки, з усталеним іміджем, а не тих, що можуть з якихось причин завтра чи післязавтра закритися, як це сталося, скажімо, з "Домотехнікою" в обласному центрі. Бо тоді покупцеві, а разом з ним фахівцям нашого управління, до котрих він звернувся, важко добиватися обміну придбаного товару, в якому виявилися приховані дефекти, позиватися через суд до колишнього власника торговельного закладу. Вимагайте належного оформлення покупки, себто продавець повинен вам дати товарний чек, а на складну побутову техніку і взуття — гарантійні зобов’язання. Причому ці зобов’язання він не має права занижувати порівняно з підприємством-виробником.

Якщо ж при реалізації товарів чи послуг порушили ваші права як споживача, — звертайтеся в наше управління. Тут упродовж кожного цілого робочого дня спеціалісти й юристи приймають громадян, надають їм консультації, допомагають в оформленні відповідних позовних заяв до суду. Ви можете також подзвонити до нас й отримати відповідь на питання, що вас хвилює, за телефонами: 2-48-66, 2-25-53, 55-27-96.

Автор: Іван ГАВРИЛОВИЧ, Газета "Галичина"
Обговорити на форумі