друкувати


Про планетарну небезпеку від прикарпатців

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-03-15 03:43:29
В Івано-Франківській обласній універсальній науковій бібліотеці імені Івана Франка відбулась презентація книги знаного академіка, "Людини року-2010" Олега Адаменка, який належить до тисячі найвидатніших науковців світу, та його учня Георгія Рудька "Землелогія. Еколого-ресурсна безпека Землі".

У новому виданні йдеться про сучасний стан Землі як планети в Сонячній системі та галактиці, процеси, що відбуваються у її надрах та на поверхні, ресурсний потенціал й екологічну кризу. "Землелогія – це не екологія та не землезнавство, а цілком нова галузь науки про землю, в якій планета розглядається як частина Всесвіту", - мовить пан Адаменко".

У книзі розглянуто питання утворення Всесвіту, галактики, Сонячної системи, Землі, детально описано її розвиток та історію біосфери, дана оцінка вичерпності ресурсів. На думку авторів, уже 10 відсотків усіх земних багатств вичерпано, і їх, на жаль, відновити неможливо. Така ситуація для планети є катастрофічною. Аби не спровокувати глобальну планетарну катастрофу, людству треба поміняти філософію життя і перейти від бездумного використання природи до гармонійного співіснування та відтворення ресурсів. "Думай глобально - дій локально", - такий має бути девізом майбутнього життя.

Також Олег Адаменко та Георгій Рудько дали оцінку показникам глобального потепління й спрогнозували можливі сценарії розвитку Землі в контексті аналізу наслідків глобальної екологічної кризи. Книга нірвано-франківських вчених написана українською та англійською мовами і розрахована на екологів, геологів, географів, біологів, філософів, політиків.

Автор: Галина ПЛУГАТОР
Обговорити на форумі