друкувати


Пам'ятна дошка Богдану Корвачу повертається

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-03-15 12:26:34
У Калуші на честь 70-річчя відновлено меморіальну дошку місцевому поету і художнику Богдану Корвачу. Пам’ятний знак встановлено на фасаді будинку, де він жив протягом п’яти років. Ініціатором новації став калуський краєзнавець Микола Когут.

"Богдан Корвач народився у 1940 році на території сучасної Польщі, - розповідає калушанин. У 1945 році його сім’я була депортована в Україну, де талановитий юнак став поетом і художником. У Калуші проживав із 1967 року. Працював художником, викладачем ПТУ №7, директором кінофікації. Знаний земляк був учасником численних місцевих літстудій, активно друкувався у різноманітних українських та закордонних виданнях".

Пам’ятна дошка на честь Богдана Корвача була встановлена ще у 1990 році, однак згодом вона безслідно зникла Напевно, зловмисникам, які її зняли, був потрібен матеріал, з якого вона була виготовлена. Отож пам’ятний знак, найімовірніше здали на брухт. Знайти її так і не вдалося. Але про видатного земляка не забули представники міськради. Голова Калуша Ігор Насалик та члени комісії з питань гуманітарної роботи, соціального захисту населення та молодіжної політики та місцеві депутати підтримали ініціативу пана Когута відновити меморіальну дошку.

Цього разу скульптор Ігор Семак виготовив меморіальну пошану зі спеціально обробленого та захищеного дерева, У її центрі зображено портрет Богдана Корвача у береті. З одного боку від митця є ручка з пером, з іншого — пензель. Це символи двох мистецьких атлантів калушанина. Після урочистого відкриття пам’ятного знаку у міській бібліотеці було проведено мистецьку годину, присвячену художньому доробку митця.

Автор: Галина ПЛУГАТОР
Обговорити на форумі