друкувати


Коломийська громада вирішила діяти

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-03-13 05:20:28
Розроблення проекту соціально-економічного розвитку Коломиї – мета найактивніших коломиян. "Коломия-2015" – амбіційний план громадського об’єднання "Коло". Для обговорення цього питання, а також інших зібралися небайдужі мешканці міста по закінченні робочого тижня.

Марія Ткачук, голова громадського об’єднання "Коло", підготувала стратегію дій на найближчі кроки розвитку Коломиї. Вона презентувала свою пропозицію присутнім. Після досить гарячих дискусій учасники громадських організацій внесли кілька дуже слушних порад, які відразу ж були взяті на озброєння. Зокрема, подібний план вже був дещо раніше розроблений Асоціацією економічного розвитку Коломиї за участю фахівців. Ці напрацювання будуть взяті за основу, та ще внесуться додаткові категорії (медицина, освіта, релігія).

Про доцільність співпраці об’єднання "Коло" з постійними комісіями Коломийської міської ради говорив Василь Герула. При міській раді постійно діє 11 комісій, які охоплюють всі аспекти життєдіяльності міста. Деякі з них існують лише на папері, тому що їх роботи не видно. При співпраці з громадою міста вони мали б активізуватися.

Пропонувалося також винести питання куди рухатися Коломиї в майбутньому на загальноміське обговорення. Та для того, щоб ефективно розробити життєздатний план, треба виробити технологію його реалізації. Закономірно, що прозвучали і нотки сумніву навколо "Коломиї-2015". Олександр Мензатюк, голова громадської організації "Громадський актив Коломиї", нагадав присутнім, що гроші – немаловажливий фактор, який підкосив чимало хороших проектів. Без економічного розвитку малореальним видається будь-який розвиток, адже без наповнення бюджету рух припиняється.

Своєрідним домашнім завданням для громадських активістів стало обдумання категорій життєдіяльності міста, їх доповнення чи навпаки спрощення. На наступних засіданнях також мають вирішити питання про обрання відповідальних осіб по кожній категорії, які будуть розробляти її, проводити круглі столи за участю влади та фахівців, а також напрацьовувати аналітичний матеріал.

Учасники досить чисельного громадського об’єднання "Коло" також підписали заяву адресовану міському голові з вимогою опублікувати облік земель Коломиї. Це питання весь час є дуже болючим, адже громада міста не має жодного поняття про те, що діється із земельними активами.

Наступне засідання "Кола" буде спрямоване на роботу над статутом громади міста Коломиї. За переконанням активістів громада, яка себе поважає, зобов’язана мати такий документ. Для мешканця Коломиї даний проект статуту дасть відповідь на питання про права і обов'язки його як члена громади міста, методи участі у здійсненні управління містом, сформулює чітко зазначені вимоги до звітування міського голови, виконавчих структур міської ради. Коломияни зможуть впливати на формування засад управління майном, а також можна подавати пропозиції членів громади для формування бюджету міста.

Автор: Оксана РИЖУК, Кломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі