друкувати


Європарламент зажадав детально вивчити питання ПРО в Європі

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-03-11 05:18:16
Питання розміщення елементів ПРО США в Європі "повинно бути детально вивчене і всебічно перевірене", заявили депутати Європарламенту на пленарній сесії в Страсбурзі в середу.

У Європарламенті обговорили щорічну доповідь про європейської оборонної стратегії і політики в галузі безпеки, підготовлену раніше комітетом з міжнародних справ вищого законодавчого органу ЄС. Європарламентарі закликали Білий дім "врахувати єдиний підхід ЄС до протиракетного захисту Європи", а також підтримали намір Росії і США найближчим часом укласти нову угоду про СНО, яка повинна буде змінити Договір про обмеження і скорочення стратегічних наступальних озброєнь, термін дії якого закінчився 5 грудня 2009 року, повідомляє Взгляд.

"Європарламент готовий вжити всіх необхідних заходів для проведення більш продуманої і ефективної зовнішньої політики, - йдеться в доповіді. - Слід також розширити демократичний контроль над цими сферами". Разом з тим парламентарі зі Східної Європи спробували прибрати з кінцевого документа згадку про необхідність "враховувати думку Росії при створенні системи протиракетної оборони США в Європі".

Керівництво США не відмовилося від розміщення елементів ПРО в Європі, оголосивши лише у вересні минулого року про внесення деяких коректив в ці плани. Так, початок їхнього розгортання перенесено на 2015 рік. До моменту появи перших наземних об'єктів біля берегів Європи будуть курсувати військові кораблі США з ракетами-перехоплювачами на борту. Повністю позиційний район ПРО США буде створений до 2020 року.

Обговорити на форумі