друкувати


Україні бракує картоплі

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-03-11 03:34:35
Україні бракує картоплі, а якість наявної не найкраща, стверджують деякі експерти. Наслідком картопляного дефіциту є нарощування імпорту. І продукт везуть навіть із Африки, інформує тижневик "Коментарі".

До Одеського порту прибули кілька суден із завезеною картоплею. Як повідомляють менеджери із закупівель, цього сезону обсяги закордонних поставок зросли на 40%, порівняно з минулим роком. У Мінагропромі ж інформацію про дефіцит спростовують.

Чи існує дефіцит картоплі в Україні?

Картопля в Україні є, її імпорт не зростає, а зменшується. У цьому переконує перший заступник міністра аграрної політики України Іван Демчак. За його даними, у січні минулого року імпортували 208 тонн закордонної бульби, а цього року - 10 тонн. Водночас пан Демчак визнає існування проблем на внутрішньому картопляному ринку. Основне їхнє джерело – холодна і багата на сніг зима. "Осінню людини не мають, куди ту картоплю діти. Великих складів зараз немає, а раніше біля кожного міста були склади – гуртово-роздрібні комбінати, куди завозилися овочі і фрукти і там продавалися. Взагалі картоплі зараз надлишок - ми маємо 19 мільйонів тон картоплі на 48 мільйонів людей", зазначає Демчак.

В Україні не стали вирощувати менше картоплі, інформує і Державний комітет статистики. За його даними, торік загалом зібрали 19 мільйонів 700 тисяч тонн картоплі. Це майже на 200 тонн більше, ніж позаторік. Тож проблема - не із врожаєм бульби, а з її збереженням, констатує експерт Олександр Жолудь. "Раніше також був наявний певний імпорт картоплі щороку. Проблеми цього року пов’язані з тим, що основні виробники - це домогосподарства у сільській місцевості. Зібраний врожай вони зберігають у власних присадибних ділянках, не дуже пристосованих до якісного збереження, особливо враховуючи особливості теперішньої зими – досить низькі температури та досить велику кількість снігу. В місцевостях, де було танення могло бути і підтоплення підвалів". Тож багато картоплі могло зіпсуватися, пояснив економіст.

В основному картоплю в Україні вирощують фермерські і особисті селянські господарства. Без імпорту, Україні б цієї продовольчої культури не вистачало, визнає Ярослав Кардаш, перший віце-президент Асоціації фермерів та приватних землевласників України. Водночас він констатує, що якість картоплі, вирощеної в Україні могла би бути кращою. "Не найкращі умови для зберігання з одного боку, але найкращі умови для розвитку всіляких патогенних грибків, хвороб бактеріальних і іншої вірусної породи - з іншого боку. Плюс дощі, зливи, доволі мокре літо спричинило до вимокання та до пошкодження картоплі хворобами".

Картопля вирощується переважно у приватному секторі

Зараз вирощувати картоплю в Україні стало невигідно, тому й доводиться купувати іноземний продукт, зазначає колишній міністр аграрної політики України, нині депутат від Партії регіонів Сергій Рижук. Причому імпортована картопля менш якісна і більш дорога, стверджує він. "Ніде, крім своєї присадибної ділянки, картоплю вирощувати невигідно. Зараз 9 областей, які цим займалися, заросли хвощами, кущами і бур’янами. Чернігівська область, якщо мені не зраджує пам’ять, вирощувала більше 100 тисяч тонн картоплі на рік. Житомирська, Рівненська, Волинська - все Полісся займалося картоплярством, була якісна картопля". Тепер сільськогосподарської кооперації немає, оптових закупівель немає, і галузь занепадає, каже екс-міністр.

Для мешканців сіл вирощування картоплі є зараз непоганим бізнесом, зауважує агроном із Чернігівщини Світлана Ремен. І маються на увазі не фермерські господарства, а саме приватний сектор. "Зараз із Чернігівщини возять картоплю в Крим великими машинами. По 3 гривні з будинку – і везуть продавати. Бабусям навіть допомагають копати, збирати її", - розповідає Ремен.

Ціни зростають, але це не дивина

Зростання цін, що фіксують в Україні останнім часом, не оминуло і картоплю. Наприклад, інспекція з контролю за цінами Донеччини повідомила: мінімальна вартість картоплі від початку року зросла на 50% - з 2,75 гривень до 4,20. А максимальні ціни (на якіснішу бульбу) сягнули шести з половиною гривень. Схожа ситуація спостерігається на Київщині, Дніпропетровщині та в інших регіонах. Експерт Олександр Жолудь не вбачає тут нічого виняткового. "Зараз ми маємо певне зростання вартості картоплі, яке насправді відбувається щороку. Картопля це один із тих товарів, на який впродовж року ціна коливається дуже сильно (внаслідок дуже високої сезонності). Якщо подивитися попередні роки, то стає зрозуміло, що збільшення та зменшення вартості картоплі впродовж року на 100% є звичайним явищем, а не чимось винятковим".

Не зважаючи на традиційне зростання цін, щороку українці споживають шість мільйонів тонн картоплі (інша частина врожаю йде на посадку, на непродовольчі цілі).

А з понад 300 мільйонів тонн картоплі, яку виростили в світі торік, майже 20 мільйонів належать Україні. Середня її врожайність – близько ста центнерів із гектара. Для порівняння - лідери за цим показником (США, Нова Зеландія, європейські країни) збирають у середньому по 400 центнерів із гектара.

Автор: Олександр Лащенко, Марічка Набока, Радіо Свобода
Обговорити на форумі