друкувати


Звернення Коломийської міської ради до Європейського Парламенту

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-03-10 08:08:06
Звернення Коломийської міської ради до Європейського Парламенту з приводу Резолюції щодо ситуації в Україні, ухваленої 25 лютого 2010 року

Коломийська міська рада висловлює свою стурбованість з приводу пункту 20 Резолюції, прийнятої Європейським Парламентом, щодо ситуації в Україні від 25 лютого 2010 року, яка засуджує Указ Президента України Віктора Ющенка про присвоєння Голові Проводу ОУН Степанові Бандері звання Героя України (посмертно) і рекомендує новому українському керівництву переглянути рішення свого попередника.

Коломийська громада високо цінує видатного громадського і політичного діяча, ідеолога українського національно-визвольного руху Степана Бандеру, що впродовж трьох десятиліть вів боротьбу за реалізацію права українського народу на власну суверенну державність, проявивши при цьому незламну волю, самопожертву та вірність своєму народу, віддавши за нього власне життя. Про це зокрема засвідчує і будівництво одного з перших пам’ятників Степану Бандері в місті Коломиї, що був відкритий ще в 1991 році. Відкриття пам’ятника відбулося 19 серпня в день московського заколоту (путчу).

На національному рівні ґрунтовним стало дослідження діяльності ОУН і УПА, яким займалась робоча група провідних істориків, сформована в Інституті історії України Національної академії наук України. Результатом цієї роботи стали підсумкові праці, опубліковані для всенародного ознайомлення. Всенародне визнання здобув Степан Бандера у проекті українського телебачення "Великі українці" (2008 р.), що передбачав інтерактивне опитування громадян України щодо місця і ролі видатних державних, політичних, культурних та релігійних діячів у національній і світовій історії. Незважаючи на потужні зусилля дискредитувати цю людину, Степан Бандера посів третє місце серед "Великих українців". Вважаємо, що звинувачення Степана Бандери у колабораціонізмі не відповідає історичній правді, адже з початку липня 1941 року по жовтень 1944 року він був в'язнем гітлерівського концентраційного табору Заксенхаузен, а двох його братів закатували в таборі смерті Аушвіц-Біркенау. Тим більше дивним є подібні звинувачення на адресу одного з визначних борців проти нацизму і комунізму на тлі того, що Рада Європи засудила злочини цих тоталітарних режимів.

Викликає подив, що Європарламент ставить під сумнів рішення Нюрнберзького процесу, на якому були названі злочинці та колабораціоністи і було визначене саме поняття "колабораціонізму". Ні Степан Бандера, ні очолювана ним Організація Українських Націоналістів, ні Українська Повстанська Армія не підпали під поняття "колабораціонізм", означене на Нюрнберзькому процесі. Маємо нагадати, що рух під проводом Степана Бандери діяв під гаслом: "Воля народам! Воля людині!".

Загальновідомо, що, довідавшись про Акт проголошення відновлення незалежності України від 30 червня 1941 року, який був ініційований Степаном Бандерою, Гітлер негайно видав наказ знищити цей рух: "Незаперечно встановлено, що рух Бандери готує повстання у Рейхскомісаріаті (Україна), мета якого – створення незалежної України. Всі активісти руху Бандери повинні бути негайно арештовані і після ґрунтовного допиту таємно знищені як грабіжники". (International Military Tribunal (ІМТ) Der Prozess gegen die Hauptkriegsverbrecher vor dem Internationalen Militargerichtshof. - Nurnberg, 1945-1946, 42-vol. /014-USSR (No 7) XXXIX, ss.269-270). Інший документ нацистської Німеччини - "Звіт SD про події в Україні" (таємний), який знаходиться в німецькому архіві за номером BA R 58/222, містив повідомлення ч. 26 від 23.10.1942 p.: "Організація Бандери зайняла явно бойове становище проти Німеччини і змагає всіма засобами, включно зі збройною боротьбою, до відновлення самостійности України".

Яскравим прикладом боротьби ОУН проти нацизму та відсутності "співпраці" ОУН і нацистської Німеччини став той факт, що представники європейської громадськості висловили свої співчуття у зв'язку з підступним вбивством 15 жовтня 1959 року агентом радянських спецслужб лідера ОУН Степана Бандери.

Коломийщина гордиться славним сином України, Степаном Бандерою, що народився, навчався та формував свій державницький світогляд в Галичині та підтримувала ініціювання присвоєння йому звання Героя України. З таким же клопотанням до Президента України Віктора Ющенка звернулися учасники Міжнародної наукової конференції "Степан Бандера в українському національно-визвольному русі XX століття", яка відбулася 11 грудня 2008 року. Згадані рішення були обґрунтовані на основі всебічного дослідження ролі Степана Бандери в національно-визвольній боротьбі українського народу у XX столітті.

На підставі вищенаведеного, Коломийська міська рада вважає, що Резолюція Європейського Парламенту в частині пункту, який стосується присвоєння Степанові Бандері звання Героя України, ґрунтується на стереотипах, свідомо сформованих тоталітарним режимом СРСР з метою дискредитації українського національно-визвольного руху і не враховує сучасних історичних досліджень.

Ми, депутати Коломийської міської ради, звертаємося через Міністерство закордонних справ України до Європейського Парламенту переглянути пункт 20 прийнятої Резолюції.

Прийнято на позачерговій 48 сесії Коломийської міської ради 5 скликання 10.03.2010 року