друкувати


Всі продукти, які містять ГМО – є незаконними в Україні

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-03-10 06:52:23
Американській фірмі "Монсанто" було відмовлено у реєстрації сої лінії 40-30-2. Причина відмови - недостатня кількість даних щодо безпеки цього продукту.

Про це повідомив голова національної комісії України з Кодекс Алімінтаріус Микола Проданчук, посилаючись на санітарно епідеміологічну експертизу.

Український представник фірми надав до міністерства охорони здоров'я протокол проведених досліджень щодо безпечності даного продукту при використанні в їжу. Протягом 120 днів українські експерти досліджували цей документ і сьогодні оголосили свій висновок щодо реєстрації.

"У нас виникло 25 зауважень до наданих матеріалів. Головне питання - це вплив сої на репродуктивне здоров'я людини. Коли компанія надасть більш розширену інформацію, тоді будемо розглядати повторно", - повідомив Проданчук.

Ця соя виробляється з 1990 року. З 1994 зареєстрована в Америці та ЄС.

"З часу реєстрації в Америці наука розвинулась, тому можна зібрати більше даних щодо безпеки цього продукту", - вважає Проданчук.

У світі понад 75% сої є генетично модифікованою. Крім сої в Україні можуть бути генетично модифіковані кукурудза і цукровий буряк. За словами Проданчука, ця соя є першим ГМО, який подали на реєстрацію в Україні. Тому усі продукти, які містять ГМО - незаконні.

На сьогодні в Україні не зареєстровано жодного генетично модифіковано продукту. При міністерстві охорони здоров'я існує 37 лабораторій, які можуть проводити тестування на наявність ГМО.

Автор: Світлана ЦИБУЛЬСЬКА, Газета.ua
Обговорити на форумі