друкувати


Прикарпатські енергетики не збавляють темпи оновлення електромереж

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-03-10 11:56:42
Настала весна. Сподіваємося, залишилися позаду зимові погодні негаразди, які ускладнювали енергетикам району їхню роботу. З якими планами розпочинають новий сезон енергетики Городенківщини – запитуємо директора філії "Городенківський РЕМ" (ВАТ "Прикарпаттяобленерго") Михайла Ткачука.

- Михайле Миколайовичу, розкажіть, будь ласка, як для енергетиків минула ця зима?

Зима – найважчий і найвідповідальніший час для енергетиків. Саме на холодну пору припадає максимальне навантаження на електромережі. Зважаючи на незвичні затяжні морози, у людей виникала потреба у ввімкненні додаткових приладів електрообігріву приміщень. Слід зазначити, що цієї зими спостерігалося максимальне за останнє десятиріччя навантаження на електромережі області. Зрозуміло, що потужні електроприлади, які працюють у години максимального споживання електроенергії (ввечері та вранці), призводять до перевантаження електромереж. Побутові споживачі таким чином роблять пряму шкоду собі і своїм сусідам. Електромережі, не розраховані на такі навантаження, часто працюють в аварійному режимі, що призводило до вимкнень електроенергії. Навіть якщо цього не траплялося, погіршувалася якість електричної енергії, понижувався рівень напруги. Однак ці негаразди уже позаду. Аналіз ситуації дозволяє нам виявити проблемні місця і спрямувати туди наші зусилля з оновлення електромереж.

- Де, власне, працівники РЕМ проводитимуть реконструкцію електроліній?

У 2010 році ми сподіваємося не збавляти темпи оновлення електромереж, який взяли минулого року. Адже за 2009 рік наші бригади замінили більше 300 залізобетонних опор та 18 силових трансформаторів, зокрема у селах Торговиця, Топорівці, Ясенів-Пільний, Хмелева та інших. Цього року ми плануємо замінити більше 400 опор повітряних електроліній 0,4 та 10 кВ. Поряд з цим проведемо капітальний ремонт усіх ліній у селах Новоселівка та Пробабин, де мережі є аварійними – вони дерев’яні, навіть без залізобетонних приставок. Сприятиме збільшенню обсягів реконструкції і повне забезпечення матеріалами, і оновлення автопарку РЕМ – бригадною машиною УАЗ та спеціальним механізмом – ямобуром. Модернізація електромереж сьогодні є пріоритетним завданням для ВАТ "Прикарпаттяобленерго".

- За останній час чимало населених пунктів нашого району відновили вуличне освітлення. Чи задіяні у його влаштуванні працівники РЕМ?

У відновленні вуличного освітлення ми виступаємо виконавцями робіт як підрядна організація. Завдяки нашим спільним діям практично половина Городенківського району вже буде освітленою. Приємно, у нашому районі уже "світяться" 14 населених пунктів, ще у 5 роботи на завершальній стадії. Адже після усіх монтажних робіт потрібно ще оформити усі документи, погодити їх, призначити відповідальних осіб за експлуатацію цих мереж тощо. Нещодавно в усі сільські ради та РДА ми розіслали листи із роз’ясненням порядку влаштування вуличного освітлення, а також порядку приєднання до електромереж. Інколи аж шкода буває, як у РЕМ з далекого села приїжджає людина, яка хоче оформити документи на приєднання. Але вона не має необхідних паперів, тож втрачає дорогий час і сили. Тому ми розробили пам’ятку із переліком необхідних для цього документів і направили на усі сільські ради. Тож у себе на місці кожна людина зможе з ним ознайомитися і їхати у РЕМ вже з готовою папкою.

- З якими проблемами Вам доводиться стикатися як керівнику РЕМ? Чи впливають на вашу діяльність кризові явища в економіці?

Звичайно, економічні негаразди у державі відчувають усі. Однак для нашого аграрного району не був характерний такий спад енергоспоживання, як для промислових районів. У нас, навпаки, за останні роки значно зросло споживання електроенергії у побутовому секторі, оскільки збільшується кількість потужних електроприладів, які використовуються в кожній оселі. А щодо юридичних споживачів, то це переважно заклади малого бізнесу, крамниці та інше. Тішить те, що незабаром мають відкритися нові підприємства, тож можемо сподіватися, що обсяги енергоспоживання і в майбутньому не зменшуватимуться.

Проблемним є інше – зростання заборгованості населення у розрахунках за електроенергію. Так за лютий місяць населення розрахувалося на 93 %. Зважаючи на ріст енергоспоживання холодної пори ми рекомендуємо абонентам вчасно розраховуватися за електроенергію, не нарощувати заборгованості та не ризикувати, здійснюючи її споживання поза приладами обліку. Саме тепер відродилися колишні явища крадіжок електроенергії. Явище, яке колись вижило себе, тепер повертається. Однак способи стали більш вишуканими. Причому у людей зовсім немає страху, навіть зловлені на гарячому спокійно повертають нараховані суми, оплачують за повторне підключення і продовжують красти.

Можливо, це зумовлено тим, що останнім часом ми менше уваги приділяли нагляду за сумлінністю наших споживачів. Тепер ми змушені активізувати нашу рейдову роботу. Завдяки аналітичній роботі, замірам та перевіркам вдається виявляти порушників та крадіїв, які влаштовують накиди на проводи, позаоблікові розетки та інші пристрої. Але у нас є усі необхідні технічні сучасні засоби для виявлення крадіжок електроенергії, а також для припинення електропостачання боржникам та порушникам "Правил користування електроенергією (для населення)". Тим більше, що впіймані на гарячому злодії змушені не просто покрити завдані збитки, вони також можуть бути притягнені до кримінальної відповідальності. Нечистим на руку споживачам варто замислитися, чи варто ризикувати власною свободою заради якогось миттєвого зиску.

- Очевидно, що сьогодні стає вигіднішим мати чесні стосунки із енергопостачальником та своєчасно розраховуватися за спожиту електроенергію, аніж красти і опинитися на лаві підсудних. А як виявила себе нова для побутових споживачів система розрахунків – за допомогою планових платежів?

Вона не така вже й нова, бо була започаткована ще у 2007 році. Суть нової системи полягала у виставленні енергопостачальником рахунку не за минулий період споживання, а за поточний місяць. Введення таких планових платежів дозволило абонентам не затримуватись більше, ніж на місяць, у платежах, а проводити розрахунки вчасно. Оплата за електроенергію при новій системі визначається на основі величини планового місячного споживання. Ці показники розраховуються фахівцями нашого РЕМ автоматизовано – відповідним програмним комплексом.

- Чи не можливі в такому випадку збої системи?

За три роки у нас лише один раз виникли проблеми, коли деяким абонентам принесли неправильні нарахування, за що щиро прошу вибачення. Однак ми швидко все врегулювали. Більше того, на початку цього року ми вдалися до певних вдосконалень. Уже в березні змінили рахунок, який отримує кожен абонент. Якщо раніше важче було зрозуміти, за що споживач оплачує плановий платіж, то тепер вказується і очікуваний показник, і нарахування за аналогічний період минулого року. Більш зрозуміла форма рахунку та візит контролера кожного місяця, сподіваюся, дозволять попередити усі можливі непорозуміння в майбутньому. На разі наш штат контролерів є стабільним, усі люди мають певний досвід роботи в компанії, тож є компетентними. На мою думку, саме спілкування з контролером дозволяє з’ясувати усі аспекти розрахунків. Інша справа, що для нашого району характерна певна особливість – із початком сезону польових робіт контролерам важко застати споживача вдома. Це вимагає від нас використання інші підходів та методів роботи з абонентами.

- Та все ж якщо у наших читачів виникнуть якісь додаткові питання, куди вони можуть звернутися?

При виникненні будь-яких запитань слід звернутися в абонентський відділ Городенківського РЕМ за номером: (034230) 2-25-81 або за адресою: м. Городенка, вул. С.Стецько, 7. Наші фахівці готові надати будь-які роз’яснення. Ми радимо: для уникнення помилок при оплаті та розбіжностей в обліку всім споживачам необхідно здійснювати оплату за виставленими постачальником рахунками.

- Дякуємо вам за розмову і бажаємо Вам та усім енергетикам району безаварійної роботи будь-якої пори. Сподіваємось на продовження цієї теми у наступних випусках газети.

Джерело: ВАТ "Прикарпаттяобленерго"
Обговорити на форумі