друкувати


На Прикарпатті відроджується донорство

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-03-09 11:48:09
На Прикарпатті відроджується донорство. За минулий рік, кажуть в обласній станції переливання крові у них було близько 7 тисяч кроводавачів.

Як правило це люди, які приходять здавати кров для своїх рідних або ж медперсонал,який виконує відповідні плани. Стати донором може кожен. Головне бути здоровим. Хоча всю зібрану кров обов'язково ретельно перевіряють. Щодня донорами стає близько 30 прикарпатців. Люди, каже Ігор Дожджанюк, приїжджають з усіх куточків області. До того ж зовсім не за гроші, а з моральних міркувань.

З усіх кроводавачів лише 6% платних. Їх в області 112. Вони внесені у відповідну картотеку. Як правило це люди з рідкісними групами резус мінус. При потребі, їх викликають в телефонному режимі. Особливої вигоди в традиційному донорстві немає. Максимум людина може здати до пів літри крові. До того ж лише раз на два місяці. Це коштує 80 гривень. Щоправда, є й інші заохочувальні нюанси. За минулий рік, кажуть фахівці, активними кроводавачами стали студенти. До цієї шляхетної справи долучилися всі виші міста. у студентів свої переваги - донорство дозволяє їм отримати два законні вихідні без відпрацювань, доплату до стипендії, ну і, звісно, почуття виконаного обов'язку.



Джерело: Радіо "Західний полюс"
Обговорити на форумі