друкувати


Первоцвіти в небезпеці – допоможімо їх зберегти!

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-03-05 04:33:21
Державна екологічна інспекція в Івано-Франківській області звернулась до Бюро УГКЦ із питань екології з проханням про інформаційну підтримку операції "Первоцвіт".

"Як тільки починають відступати зимові холоди, і на узліссях з'являються проталини, першими вітають весняне пробудження природи ранньоквітучі дикорослі першоцвіти: підсніжники, білоцвіти, проліски, шафрани та інші. Ці ніжні, витончені, немов ожилі сніжинки, квіти, називають провісниками весни, символами пробудження природи, відродження життя, сподівань на краще майбутнє. Але, нажаль, багато з нас появу первоцвітів спостерігають на вулицях та ринках міст, де зірваними продаються рослини, занесені до Червоної книги України. Люди зривають квіти цілими оберемками, а особливо непоправної шкоди завдають, коли виривають рослини разом з цибулинами", - йдеться в інформаційному повідомленні Державної екологічної інспекції (текст документу див. у додатку).

З метою збереження рідкісних та червонокнижних рослин природоохоронні структури стартували вже традиційну щорічну операцію "Первоцвіт", в межах якої, у період з березня до червня, будуть проводитись рейдові перевірки в місцях збору та збуту декоративних рослин, на шляхах перевезення та в пунктах пропуску через державний кордон. Порушники будуть притягуватися до адміністративної відповідальності, за ст.88-1 та ст.90 Кодексу України про адміністративні правопорушення – штраф до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією незаконно добутого.

Організатори операції "Первоцвіт" свідомі, що одними заборонами першоцвіти не врятуєш і тому апелюють до екологічної свідомості громадян: "закон оберігатиме природу тоді і тільки тоді, коли кожна людина шануватиме його, цінуватиме кожну рослину, занесену до Червоної книги".

Обсяги незаконної торгівлі первоцвітами особливо зростають напередодні свят, зокрема 14 лютого і 8 березня, і місцями набирають масового злочинного характеру. В цьому контексі Державна екологічна інспекція в Івано-Франківській області, попереджуючи про відповідальність, закликає не зривати перші весняні квіти, а також "не сприяти злочинному промислу, купуючи червонокнижні первоцвіти! Адже якщо не буде попиту – не буде і збуту".

Інформаційна служба Бюро УГКЦ із питань екології

Додаток

Операція "Первоцвіт"

Як тільки починають відступати зимові холоди, і на узліссях з'являються проталини, першими вітають весняне пробудження природи ранньоквітучі дикорослі першоцвіти: підсніжники, білоцвіти, проліски, шафрани та інші. Ці ніжні, витончені, немов ожилі сніжинки, квіти, називають провісниками весни, символами пробудження природи, відродження життя, сподівань на краще майбутнє. Але, нажаль, багато з нас появу первоцвітів спостерігають на вулицях та ринках міст, де зірваними продаються рослини, занесені до Червоної книги України. Люди зривають квіти цілими оберемками, а особливо непоправної шкоди завдають, коли виривають рослини разом з цибулинами.

Державна екологічна інспекція в Івано-Франківській області розпочала щорічну традиційну операцію "Первоцвіт-2010" – у період з березня до червня буде посилено державний контроль у галузі збереження рідкісних та червонокнижних об'єктів рослинного світу.

Будуть проводитись рейдові перевірки в місцях збору та збуту декоративних рослин, на шляхах перевезення та в пунктах пропуску через державний кордон.

На території Івано-Франківської області з ранньоквітучих дикорослих рослин, занесених до Червоної Книги України, ростуть: підсніжник білосніжний (звичайний), білоцвіт весняний, шафран (крокус) Гейфелів та інші.

Обсяги незаконної торгівлі первоцвітами особливо зростають напередодні свят, зокрема 14 лютого і 8 березня, і місцями набирають масового злочинного характеру. Цього року напередодні дня Святого Валентина сама природа стала на захист червонокнижних рослин: в лютому первоцвіти були під надійним захистом – вкриті товстою сніговою ковдрою.

Державною екологічною інспекцією в Івано-Франківській області спільно з Івано-Франківським обласним управлінням лісового та мисливського господарства та Управлінням МВС в області створюються оперативні групи, проводяться рейдові перевірки, направлені на припинення збору, перевезення та торгівлі зникаючими первоцвітами. Порушники будуть притягуватися до адміністративної відповідальності, за ст.88-1 та ст.90 Кодексу України про адміністративні правопорушення – штраф до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією незаконно добутого.

Очевидно, що одними заборонами першоцвіти не врятуєш. Ми апелюємо до екологічної свідомості громадян: закон оберігатиме природу тоді і тільки тоді, коли кожна людина шануватиме його, цінуватиме кожну рослину, занесену до Червоної книги.

Державна екологічна інспекція в Івано-Франківській області через місцеві ЗМІ просить краян не сприяти злочинному промислу, купуючи червонокнижні первоцвіти! Адже якщо не буде попиту – не буде і збуту.

Не зривайте першоцвіти!

І не купуйте їх – якщо не буде попиту, то не буде і збуту!

Державна екологічна інспекція в Івано-Франківській області