друкувати


Вчені вперше розшифрували ДНК бактерій в кишечнику

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-03-05 04:10:55
Вчені вперше розшифрували ДНК всіх бактерій, що живуть в кишечнику людини, і з'ясували, що в кожному мешкає близько тисячі різних видів. Біля 160 з них співіснують одночасно, і більшість цих видів повторюються від людини до людини. Результати дослідження опубліковані в журналі Nature.

Багато бактерій знаходяться в такому тісному взаємозв'язку з організмом, що просто не можуть вижити або бути штучно вирощеними поза кишечником, навіть якщо для них створено максимально близьке середовище.

За допомогою свого досягнення вчені сподіваються пролити світло на те, як діє ця складна екосистема в людському тілі і як вона впливає на здоров'я. Не виключено, що будуть знайдені способи передбачити і вчасно запобігти серйозним захворюванням кишечника - від виразки до раку.

Проте до цього мають відбутися ще довгі і копіткі дослідження - на даний момент вчені визнають, що з тисячі виявлених видів кишкових мікробів багато виявилися абсолютно новим для науки. А з тих, що вже відомі, багато залишаються невивченими в плані функцій і ролі в людському організмі.

"Ми знайшли близько тисячі видів бактерій, і ми навряд чи знаємо, що це за бактерії, і поняття не маємо, що вони роблять", - заявив Ерун Рас з Брюссельського вільного університету, член міжнародної групи вчених, яка займалася розшифровкою генів.

"Для нас було дивно дізнатися, що між нами значно більше спільного, ніж ми думали. Кишечники різних людей мають значну схожість в сенсі складу і функцій видів, що мешкають в них, тоді як раніше вважалося, що флора людського кишечника дуже мінлива", - додав він.

На думку вчених, проведене ними дослідження може служити відправною точкою для всіх подальших. Результати, отримані при вивченні кишечників 124 здорових європейців, допоможуть виявити принципову різницю між здоровими людьми, і тими, що страждають від різних захворювань черевної порожнини.

Крім того, на наступних етапах вчені простежать за змінами кишкової мікрофлори протягом життя людини і в періоди хвороб. Також вони планують розібратися, чи існують значні відмінності в цьому сенсі між етнічними групами і мешканцями різних регіонів планети.

Джерело: Освітній портал
Обговорити на форумі