друкувати


Віктор Янукович їде до Москви змінювати відносини

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-03-05 12:21:18
Новий президент України прибуває зі своїм першим офіційним візитом до Росії, щоб, як висловлюється сам Віктор Янукович, кардинально поліпшити відносини двох держав. Приємною для Москви новиною стане можливість домовитися про продовження термінів оренди військово-морської бази в Криму, що з'явилася зі зміною влади в Києві, а також збереження позаблокового статусу сусіда. А неприємною, але "обговорюваною" новиною - плани Януковича домогтися зниження цін для України на російський газ.

Фон першого візиту Віктора Януковича до Москви, що починається, мало не зіпсували повідомлення ряду ЗМІ про те, що російське керівництво, образившись на брюссельський вояж українського президента, знизило статус його візиту до робочої поїздки, повідомляє Взгляд.

МЗС Росії в середу розвіяв усі сумніви. "Ці повідомлення не мають ніяких підстав", - запевнив заступник директора департаменту інформації і друку МЗС РФ Ігор Лякін-Фролов.

Сам Янукович також вважає зайвим політизувати питання вибору країни для першого відвідування, підкреслюючи, що він поїхав до тих, хто його покликав першого. "Я отримав запрошення ЄС 1-го числа (березня) приїхати в Брюссель - я поїхав. Я отримав запрошення президента Медведєва приїхати 5-го числа - я їду 5-го. Я в своєму житті ніколи не був інтриганом і не хочу сьогодні надмірно політизувати це питання", - підкреслив український лідер в інтерв'ю телеканалу "Вести".

Зате в Брюсселі, продовжував Янукович, він зміг "пошептатися" про те, чи не турбує Європу уява про його "проросійськість", і дізнався, що насправді ЄС "наляканий Ющенком і Тимошенко".

Щодо відносин з Росією, то президент України розраховує зробити в них "крутий поворот" у кращий бік.

Щоправда, почати їх поліпшення Київ планує в першу чергу зі змін газових домовленостей. Янукович, якому належить в п'ятницю провести зустрічі і з президентом Дмитром Медведєвим, і з прем'єром Володимиром Путіним, не приховує свого бажання зменшити ціну російського газу, котрий купується Україною.

При цьому він упевнений, що Москва погодиться піти назустріч у цьому питанні. "Я впевнений, що партнери завжди домовляються. Ми давно знаємо один одного, і я завжди собі уявляв, якими були б сьогодні в цьому плані відносини Росії і України, якщо б не п'ятирічний період "помаранчевої" влади, яка фактично порушила дуже багато стабільних напрямків розвитку України, в тому числі в питаннях забезпечення України газом і транзитних поставок газу до Європи", - повідомив він.

Кремль, у свою чергу, планує підняти на переговорах з українським лідером питання про подальшу долю Чорноморського флоту. "На порядку денному - така актуальна тематика, як Азово-Керченського врегулювання, питання перебування і функціонування ЧФ на території України. Сторони мають намір додати конструктивний імпульс переговорів на робочому рівні, виходячи з необхідності дотримання діючих російсько-українських угод і норм міжнародного права", - приводить "Інтерфакс" слова свого джерела в адміністрації президента.

Тим більше що раніше нова українська влада не виключили можливості продовжити Росії оренду бази в Севастополі, якщо сторонам вдасться домовитися про ціну.

У цілому ж Москва сподівається, що майбутні переговори з Януковичем стануть імпульсом для відновлення двосторонніх відносин. "Ця перша після тривалої паузи зустріч на вищому рівні покликана надати серйозний імпульс розвитку всього комплексу російсько-українських відносин, відновленню їх справді добросусідського та взаємовигідного характеру. Серед першочергових завдань - інтенсифікація політичного діалогу на різних рівнях", - підкреслили в Кремлі.

Обговорити на форумі