друкувати


Найвеличніші католицькі храми (фото)

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-03-04 07:33:12
Католицька громада має багато святинь, розташованих по всій земній кулі. Однак деякі з них здобули славу дійсно найкрасивіших. Францисканська громада США визначила 11 найкрасивіших католицьких церков, повідомляє Перша рейтингова система.

Найвеличніші католицькі храми:

1. Кельнський собор (Cologne Cathedral): Цей собор - не лише один з найвідоміших католицьких святинь у Німеччині, але і візитна картка міста протягом багатьох століть. З 1880 року, коли закінчили будувати шпилі, до 1884 року церква була найвищою будівлею в світі. Вона хоч і поступилася звання найвищої будівлі монументу Вашингтона, проте до цих пір залишається найвищою церквою, побудованої в готичному стилі.

Почали будувати святиню на місці колишнього римського храму в XIII столітті, а завершили через 600 років. Собор побудований на честь Діви Марії і апостола Петра. Тут зберігається найбільша святиня Західної Європи - саркофаг з мощами волхвів. Перевезли позолочений саркофаг з Мілана.


2. Аахенському собор (Aachen Cathedral): Найстаріший у Північній Європі собор має ще назву Собору Імперії. Його будівництво розпочав у далекому 786 році архітектор на прізвище Шарлеманя (Charlemagne). Коли в 814 році зодчий помер, його останки поховали на території собору у власній каплиці. На саркофаг великого архітектора можна побачити і зараз. До речі, йому належить найважливіша в композиції собору частина - Палац Шапель (Palace Chapel). Зараз вона здається крихітної в порівнянні з пізніше добудованими елементами церкви. В цілому в архітектурі собору вгадується класичний візантійський, німецько-францисканський стилі. У його стінах було короновано 30 імператорів Римської імперії, а сам собор будували близько 600 років.



3. Базиліка Національного Храму Вознесіння Діви Марії (Basilica of the National Shrine of the Assumption of the Virgin Mary): Святиня, побудована в США відразу після прийняття Конституції, в той час була найвеличнішим храмом у всій Північній Америці. Будував її Бенжамін Генрі Летроуб (Benjamin Henry Latrobe) з 1804 по 1821 рік. Цей архітектор відомий своєю роботою над Капітолієм.



4. Базиліка Храму Непорочного Зачаття (Basilica of the Shrine of the Immaculate Conception): Базиліка присвячена Святій Діві Марії, покровительці США; собор є найбільшим храмом у всьому Західному Гемпширі, оскільки в Сполучених Штатах Америки немає офіційної релігії, однак базиліка стала неофіційним національним храмом.

Початок будівництва церкви - 1921 рік, а відкрили базиліку в 1959 році. Вона побудована в романському стилі, тут багато каплиць, прикрашених мозаїкою. Також тут знаходиться одна з найбільших мозаїк у світі - її розмір 3600 кв.м. Вона показує Христа в образі Панкратора - традиційне зображення для східнохристиянської світу.


5. Собор Святого Патрика в Нью-Йорку (St. Patrick's Cathedral, New York): Собор побудований в готичному стилі в самому серці мегаполісу. Щорічно його відвідує близько 3 млн осіб. Церква щедро прикрашена чудовими вітражами, які були створені у Франції, Англії та США. Справжньою перлиною собору є робота Чарльза Коніка (Charles Connick) - вітраж під назвою "Вікно з троянд". Послухати органну музику можуть одночасно близько 2200 осіб - на стільки розрахований собор. До речі, тут є цілих три органи.


6. Вестмінстерський Кафедральний Собор (Cathedral Church of Westminster): Вестмінстерський Кафедральний Собор розташований в Лондоні. Присвячений Пресвятій Крові Владики нашого Ісуса Христа. Собор побудований в ранньому східно-візантійському стилі архітектором Джоном Франциско Бентлі (John Francis Bentley). Перший камінь у будівництво заклали в 1895 році, а вже через 8 років церкву відкрили.



7. Собор Божої Матері, Париж (Notre Dame, Paris): Відомий собор почали будувати в серці Парижа в 1163 році, проте завершити його вдалося тільки в 1345 році. Тоді ж змінили інтер'єр, виконаний в готичному стилі.

Собор складається з кількох каплиць, які будувалися в різні роки XII-XIII ст. Саме в Нотр-Дам де Парі правили видатні літургійні меси: меса на честь визволення Франції (1944), меса на честь Шарля де Голля (1970 рік), меса Папи Римського Іоанна Павла II (1980).



8. Церква Святого Фраціска Серафима (Saint Francis Seraph Church): Церкву зведено на честь основоположника ордена францисканців Франциска Серафима. Розташована у Філадельфії і є головним храмом католицької єпархії в окрузі.




9. Церква Святого Баво (Saint Bavo Cathedral): Святий Баво родом з Бельгії. За легендою, він свого часу був герцогом, мав дружину і дочку. Однак після смерті дружини вирішив не одружуватися більше і присвятити себе служінню Богові. Нині церква, побудована на його честь, є найбільшим в місцевості католицьким приходом. Крім богослужінь тут можна послухати органну музику і потрапити на концерти відомих музикантів.




10. Базиліка Святої Діви Марії, Ковінгтон, Кетукі (St. Mary's Basilica, Covington, Kentucky): А ця Базиліка відома найбільшим у світі вітражем - довжиною 61 метр і шириною 22 метри. На вітражі зображений Вселенський собор V ст. в Ефесі, під час якого Діву Марію було проголошено Матір'ю Божою. Місце розташування святині - Ковінгтон, США.



11. Базиліка Святого Петра, Ватикан (St. Peter's Basilica): Неможливо не згадати цю чи не найбільшу святиню католицького світу. Вважається, що її почали будувати за наказом імператора Костянтина в 342 році н.е., а в XV столітті було вирішено внести деякі зміни в конструкцію і інтер'єр базиліки. Реконструкція почалася в часи папи Юлія II в 1504 році, а завершилася при Папі Павлові V в 1615 році. Над оздобленням працювали чимало видатних майстрів. Згадаймо хоча б склепіння базиліки, розмальовані самим Мікеланджело. Після його смерті завершив учень майстра Джакомо делла Порта.

Довідка: franciscan-sfo.org - інтернет-портал францисканської громади США. Веб-ресурс заснований в 2002 році. На сайті можна ознайомитися з історією францисканського ордена у світі та США, францисканська духовністю, життям і різноманітними видами діяльності громади.

Обговорити на форумі