друкувати


Польський експерт про відставку уряду Юлії Тимошенко

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-03-04 04:58:20
Уряд Юлії Тимошенко відправлено у відставку. Ми представляємо вашій увазі польський погляд на цю подію, її причини та наслідки.

Гість політичної рубрики УСПР експерт Осередку східних студій (OSW) Тадеуш Ольшанський.

Чи можна вважати відставку уряду Ю.Тимошенко закономірним наслідком результатів президентських виборів?

Тадеуш Ольшанський:
Передусім – це результат врядування самої Юлії Тимошенко. В більшості демократичних держав уряд, який вів настільки фатальну економічну політику, вже давно було б відправлено у відставку. В цій політиці я не можу знайти жодних "плюсів". Один факт, що уряд не підготував серйозного проекту бюджету, а через це Україна в березні місяці живе без основного економічного закону, дискваліфікує кабінет міністрів.

Український уряд настільки довго тримався в результаті специфічних пунктів конституції, які ускладнюють висловлення вотуму недовіри з боку парламенту. Натомість саме ухвалення в стінах Ради недовіри уряду є наслідком президентських виборів. Новий український президент, аби мати владу, має забезпечити собі добру співпрацю з урядом, а співробітництво Януковича з урядом Тимошенко є неможливим.

Якою буде відповідь Тимошенко? Піде в опозицію та чекатиме свого часу, чи знову розпочне активну боротьбу за владу?

Тадеуш Ольшанський:
Юлія Тимошенко буде намагатися завадити створенню нової парламентської коаліції і довести ситуацію до позачергових парламентських виборів.

Для демократії є корисною ротація влади, натомість не є корисними слова, які Юлія Тимошенко сказала після відставки: "Ми йдемо в опозицію, а вони – проти України". Так не виглядає діалог демократичних сил.

Партія регіонів уже відправила Юлію Тимошенко на політичну пенсію.

Тадеуш Ольшанський:
Заяви Юлії Тимошенко протягом останніх днів свідчать про те, що вона після періоду глибокої дезорієнтації після програшу на виборах відновила впевненість у собі, налаштована на передвиборчу боротьбу і сподівається на реванш в парламентських виборах. Про політичну пенсію немає навіть мови. Юлія Тимошенко - занадто молода, занадто амбіційна та занадто бойова, аби легко від всього відмовитися. Тим більше, що вона програла президентські вибори лише за рахунок кількох відсотків голосів.

Тепер можемо лише прогнозувати – хто може стати наступним прем’єр-міністром та якою буде нова коаліція. Віктор Янукович називав три прізвища: Миколи Азарова, Сергія Тігіпка та Арсенія Яценюка.

Тадеуш Ольшанський:
Це залежить від того, якою буде нова коаліція. Якщо буде союз, який партія регіонів визнає стабільним, та який створить уряд на 2-3 роки, то може бути або Азаров, або Тігіпко. Але може бути і хтось інший – наприклад Борис Колесніков. Натомість, якщо буде створено тимчасову коаліцію, а її головним завданням може стати вирішення найголовніших справ і відтягнути позачергові парламентські вибори до наступного року, то Азарова в прем’єрському кріслі ми не побачимо. Не буде головою уряду також Сергій Тігіпко, бо інакше він би став політичним самогубцем. У цьому випадку Арсеній Яценюк прем’єр-міністром також не стане.

Розмовляв Анатолій Зимнін, Польське радіо
Обговорити на форумі