друкувати


Маємо бути готові до можливої зустрічі з другою хвилею грипу

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-03-04 03:40:56
Усі ми маємо бути готові до можливої зустрічі з другою хвилею грипу та гострих респіраторних вірусних інфекцій — передусім озброївшись знаннями про них. Щодо цього застерегли на проведеному в облдержадміністрації брифінгу для журналістів заступник начальника головного управління охорони здоров’я ОДА Зоя Ціхонь та заступник головного державного санітарного лікаря області Марія Бойко.

Наразі ситуація із захворюваністю на грип та ГРВі в краї стабільна: її рівень відповідає тому, що спостерігався у перехідний між зимою і весною період 2006 року, він менший удвоє-втроє, ніж у 2007—2008 роках, і нижчий від епідемічного порога. Однак це ні для кого не повинно слугувати приводом для самозаспокоєння. Бо щотижня до медиків звертається вже 4 500—4 800 прикарпатців (з них 55-63% дітей) із симптомами ГРВІ або грипу. Найбільшу кількість хворих реєструють у м. Івано-Франківську, в Коломийському, Долинському, Тисменицькому, Снятинському районах.

Додає тривоги і те, що в області, як прозвучало на брифінгу, нещодавно зафіксовано ще один летальний випадок, причиною якого, найімовірніше, став грип. Таким чином, це вже 47-ма смерть унаслідок тяжкого ускладнення від грипу — негоспітальної пневмонії. Хоч більшість летальних випадків припала на час власне епідемії, що розпочалася в кінці жовтня і закінчилася в листопаді, проте й пізніше, хоч і не в таких масштабах, грип збирав свій трагічний "урожай", і до Нового року кількість його жертв сягнула 44 осіб.

"Тож не можна ігнорувати небезпеку того, що вас може "атакувати" підступний вірус!" — укотре закликали медики. Аби вберегтися від простуди, вони рекомендують дотримуватися елементарних правил гігієни, уникати масових скупчень людей. А за перших ознак поганого самопочуття (підвищення температури, порушення сну, першіння в горлі, сухий кашель) звертайтеся по медичну допомогу, не займайтеся самолікуванням. Аспірин, парацетамол лише погіршать стан хворого на грип — йому потрібне своєчасно призначене лікарем спеціальне лікування. Пам’ятати про це важливо ще й тому, що лікарям важко точно спрогнозувати час наступної хвилі грипу та ГРВі: кажуть, що вона може прийти навіть у літній період, "замаскувавшись" під прояви інших недуг. Утім, погодні умови і цих днів досить сприятливі для поширення простудних захворювань.

Додамо, що днями в область із Лондона, з лабораторного центру ВООЗ, надійшли результати аналізів проб, узятих у шести прикарпатців, котрі першими стали жертвами осінньої епідемії грипу. Так-от, у п’яти випадках дослідження підтвердили наявність у померлих вірусу грипу типу A/H1N1, або, як його ще називають, каліфорнійського чи свинячого. І лише один із цих хворих помер внаслідок ускладнення, викликаного звичайним, сезонним грипом. Тобто, доводиться говорити про неналежну технічну оснащеність столичної лабораторії МОЗ України або ж недостатню кваліфікацію її працівників. Адже вони, як пам’ятають читачі з публікацій "Галичини", стверджували, що летальні випадки під час осінньої епідемії на івано-Франківщині були спричинені вірусом лише звичайного, а не каліфорнійського грипу.

Але й так званий свинячий грип, за словами М.Бойко, виліковний за умови своєчасного звернення хворого до лікаря. Зрештою, незалежно від того, який вірус грипу нині особливо активно циркулює серед прикарпатців, "ми з ним живемо вже жовтень, листопад, грудень, січень, лютий, — сказала заступник головного санітарного лікаря області. — Він нікуди від нас не пішов. Він у нас є. З ним просто зустрічається більша кількість людей, і у населення виробляється імунітет. Цей грип буде в нашому регіоні ще два-три роки". Тому медики, з одного боку, радять нашим краянам не панікувати, а з другого — не забувати про необхідність індивідуального профілактичного захисту від цієї недуги.

Автор: Іван ГАВРИЛОВИЧ, Оксана ФЕДОЛЯК, Газета "Галичина"
Обговорити на форумі