друкувати


Що треба знати коли купуєте квартиру

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-03-04 02:39:58
Договір купівлі-продажу необхідно оформити в нотаріальній конторі. Тільки після нотаріального посвідчення можлива державна реєстрація цього договору. А власником квартири ви станете з моменту державної реєстрації.

У договорі купівлі-продажу, який ви укладаєте, повинні бути зазначені істотні, тобто обов’язкові, умови договору. Без них договір не буде дійсним. Перш за все це сторони та предмет договору. Сторони – це покупець та продавець.

Предмет – це та квартира, яку ви купуєте. Коли ви знайомитесь з проектом договору в нотаріальній конторі, перш за все перевірте, чи правильно вказані ваші прізвище, ім’я та по батькові згідно з даними вашого паспорта, ваш ідентифікаційний номер, адреса квартири, яку ви продаєте чи купуєте. Перевірте, чи правильно зазначена площа квартири згідно з даними бюро технічної інвентаризації.

Чи немає в квартирі незаконних перепланувань або реконструкцій. Якщо вони є, у витязі з реєстру прав власності на нерухоме майно, що надається бюро технічної інвентаризації для продажу квартири, ця обставина буде зазначена. Поки не буде отримано дозвіл на ці перепланування, оформлення договору неможливе.

Ще однією істотною (тобто обов’язковою) умовою договору є вартість квартири. Вказувати необхідно ту суму, за яку ви фактично купуєте квартиру. Не варто придумувати будь-яку іншу ціну. Повірте, це досить небезпечно для вас. Існує безліч ситуацій, коли в Продавця, в Покупця або в інших осіб, про існування яких ви навіть не здогадуєтесь під час підписання договору, потім виникають претензії до іншої сторони.

Якщо ви купуєте квартиру, платите за неї суму разів в двадцять більшу, ніж та, що вказана в договорі, ви ризикуєте опинитись у досить складній ситуації. Справа в тому, що за рішенням суду договір може бути визнаний недійсним або нікчемним. Підставою для цього може бути позов Продавця або іншої особи, яка вважає, що її права порушені. Якщо позивач в суді доведе, що договір купівлі-продажу не відповідає вимогам законодавства, суд прийме рішення про недійсність цього договору.

За загальним правилом в цьому випадку кожна зі сторін повинна повернути іншій стороні все, що вона одержала від іншої сторони на виконання цього договору. Тобто вам доведеться повернути продавцю квартиру, а продавець повинен повернути вам гроші. А яку суму? Звісно, ту, що вказана в договорі. Навряд продавець, який оспорював договір в суді, добровільно поверне вам всю заплачену вами вартість квартири.

А підстави, з якими можна звернутись до суду та оспорювати договір, можуть бути найрізноманітнішими. Наприклад, недійсним вважається договір, вчинений під впливом тяжкої обставини. Якщо в договорі вартість квартири в десятки разів менша, ніж реальна її вартість, ця обставина вже є підставою для звернення до суду для визнання правочину недійсним, як такого, що вчинений під впливом тяжкої обставини.

Ще однією розповсюдженою ситуацією є поява особи, яка вважає що її права порушені укладенням цього договору. Наприклад, з’являється родич продавця, який заявляє, що він мав право на проживання в цій квартирі на момент її приватизації, але протизаконно не був включений в число співвласників квартири.

Або у неодруженого продавця, виявляється, є особа, з якою він проживав однією сім’єю і придбав цю квартиру за спільні кошти. А при продажу ця особа згоди не давала. Існує багато інших обставин, які нотаріус не має змоги перевірити перед укладенням договору. Звісно, ці факти ще потрібно довести в суді. Але цілком можливо, що результат розгляду справи буде для вас несприятливим.

Можлива й інша ситуація. Після вселення в квартиру ви виявили, що квартира має приховані недоліки, які ви не помітили при її огляді. Ремонт виявився неякісним, ще й зроблений був для того, щоб приховати тріщини в стіні. Ви виявили, що ця квартира коштує набагато менше, ніж ви за неї заплатили, а продавець обманув вас, приховавши всі її вади.

Ви вже й не раді, що придбали квартиру з усіма цими проблемами. Ви можете в суді довести ці обставини і визнати договір недійсним, або пред’явити претензії до продавця. Але якщо в договорі вказана значно менша вартість, ніж реальна, яку суму ви зможете отримати від продавця?

Чому ж при укладенні договору дехто вказує меншу вартість, чим платить насправді? Все це – бажання зекономити кошти на податках та обов’язкових платежах, які необхідно сплатити при оформленні договору. Збір до Пенсійного фонду, державне мито, а також в деяких випадках і податок з доходів фізичних осіб ви платите від ціни квартири, вказаної в договорі. Тут варто згадати відому народну мудрість: "Скупий платить двічі". Економія в кілька тисяч гривень при оформленні договору може вилитись у втрату сотень тисяч.

Джерело: Рівненський тижневик "ОГО"
Обговорити на форумі