друкувати


Світовий конгрес українців закликав Європарламент відкликати резолюцію

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-03-04 02:30:33
Світовий конгрес українців (СКУ) закликав Європейський парламент відкликати резолюцію, яка засуджує провідника ОУН Степана Бандеру. Крім того, СКУ звернувся до президента Віктора Януковича з проханням захистити провідника ОУН від безпідставних звинувачень.

Про це йдеться у зверненні Конгресу до Європарламенту з приводу його резолюції відносно ситуації в Україні. В резолюції Європарламент висловив шкоду з приводу рішення екс-президента Віктора Ющенка посмертно нагородити Бандеру, провідника ОУН, яка співпрацювала з нацистською Німеччиною, званням Героя України та "сподівається у зв’язку з цим, що нове українське керівництво перегляне такі рішення і зберігатиме відданість європейським цінностям".

У зв’язку з цим СКУ заявляє, що надзвичайно розчарований тим, що Європейський парламент у такий спосіб вдався до переписування української історії часів Другої світової війни.

"Важливо усвідомити, - наголошується у зверненні СКУ, - що Степан Бандера є беззаперечним символом довготривалої трагічної боротьби України за свою незалежність, яку вона здобула в 1991 році. Надихаючи не одне покоління борців за українську незалежність, він у той же час був об’єктом ненависті для всіх тих, хто мав імперіалістичні наміри по відношенню до України".

Як відзначають в СКУ, 30 червня 1941 року, після вторгнення Німеччини на територію Радянського Союзу, ОУН під проводом Бандери проголосила відновлення незалежної України. "Це був прямий виклик гітлерівським планам, у які входило перетворити Східну Європу на німецьку колонію. А тому німецька влада вимагала від провідників ОУН негайно відкликати Акт відновлення незалежності, від чого вони відмовились. За це провідників ОУН почали переслідувати, запроторювати до тюрем та фізично знищувати. Це змусило ОУН піти в підпілля, щоб воювати з обома – радянськими і нацистськими - окупантами України", - підкреслюється у зверненні.

Світовий конгрес Українців також закликав президента Віктора Януковича стати в обороні честі справжнього героя України Степана Бандери та відкинути безпідставні звинувачення проти ОУН під його проводом.

Як повідомлялося, 25 лютого депутати Європарламенту схвалили резолюцію про ситуацію в Україні, в якій, серед іншого, засудили рішення Віктора Ющенка привласнити звання Героя України Бандері і призвали нового главу держави Віктора Януковича переглянути це рішення. Автори резолюції, серед яких двоє польських і двоє німецьких євродепутатів, аргументували необхідність відміни звання Бандери тим, що він нібито співпрацював з нацистською Німеччиною.

В свою чергу Янукович заявив, що питання присвоєння Бандері звання Героя України знайде своє вирішення найближчим часом. "Це питання розглядається в Україні як на політичному рівні, так і в судових справах, і ми знайдемо рішення найближчим часом", - сказав глава держави під час спільного брифінгу з головою Європарламенту Єжи Бузеком.

Водночас Тернопільська та Івано-Франківська обласні ради закликали Європарламент переглянути свою резолюцію щодо провідника ОУН.

Джерело: ТСН
Обговорити на форумі