друкувати


Кава знижує ризик виникнення інсульту

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-03-04 02:28:31
Дослідники з Кембріджського університету (Велика Британія) встановили, що любителі кави рідше стають жертвами інсульту.

Колектив учених проаналізував медичні відомості за 12 років про більш 20 тис. європейців обох статей у віці від 39 до 79 років, у яких на момент початку спостереження не було інсультів, захворювань серця і раку. За час експерименту інсульт стався у 855 осіб.

Після того, як фахівці врахували такі чинники, як куріння, фізична активність, вага, кров'яний тиск, концентрація холестерину в крові, частота вживання чаю, стало ясно, що лише 71% кавоманів ризикують отримати апоплексичний удар. При цьому абсолютно все одно, яка кількість кави випивається за день - одна чашка або чотири. Більш того, не має значення і вигляд напою, тобто протиінсультними властивостями володіє і натуральна, і розчинна, і декофеїнізована кава.

Нагадаємо також, що кава захищає ще від ряду хвороб. Так, жінкам, що випивають щодня як мінімум по дві чашки, не варто побоюватися раку ендометрія. Найбільш ефективний захист кава забезпечує жінкам із зайвою вагою і ожирінням. Чоловікам же кава може допомогти скоротити ризик розвитку раку передміхурової залози, оскільки знижує рівень цукру в крові і концентрацію статевих гормонів. Крім того, відомо, що кава рятує від діабету другого типу, причому захисні властивості найяскравіше виражені у кави без кофеїну. Вся справа у магнії і антиоксидантах (лігнанах або хлорогенових кислотах), що містяться в напої.

Джерело: Освітній портал
Обговорити на форумі