друкувати


Не пустимо в Дністер нечистоти

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-03-04 02:19:09
Тисячі кубометрів нечистот з міського сміттєзвалища Івано-Франківська можуть потрапити у Дністер.

"Ми маємо на території села екологічну бомбу сповільненої дії", — із жахом кажуть мешканці села Рибне Тисменицького району, на території якого знаходиться полігон твердих побутових відходів обласного центру Прикарпаття. Люди просять Бога, аби сніг розтанув не швидко й раптово, бо тоді велика вода може спричинити витік фільтрату — лужної рідини, яка утворилася внаслідок перегнивання сміття.

20 тисяч кубометрів нечистот знаходяться у величезних ямах-чеках, завглибшки п’ять метрів. Кілька років тому фільтрат виливався, у річці загинула вся риба. Отож страх опинитися на межі екологічної катастрофи знову сковує серця рибненців. Сміттєзвалище зробили у 1990-их. Так вирішила івано-франківська влада. У місцевих людей дозволу, звісно, ніхто не питав. Від села полігон відділяє лише три кілометри лісу. Та в Рибному часто чути сморід.

У маленькій річечці біля сміттєзвалища колись було повно риби і раків. Зараз там нічого живого. Ніхто там влітку не купається і не поїть корів та й навіть воду з власних криниць рибненці бояться пити. Вживають тільки перекип’ячену. Під час кип’ятіння з’являється червоний і жовтий осад Окрім того, у селі почастішали випадки онкозахворювань. Люди пов’язують це з небезпечним сусідством. Та медики стверджують, що полігон тут ні до чого.

Під час двох великих катастроф, коли виливався фільтрат, на допомогу приходили працівники кафедри військової підготовки Івано-Франківського національного технічного університету нафти й газу. Начальник кафедри військової підготовки цього закладу Юрій Вязінцев розробив проект польового магістрального трубопроводу, через який фільтрат було перекачано до міської каналізаційної системи. Та тільки небезпека минула, усе демонтували і законсервували. Наразі вже протягом двох років смердюча рідина з полігону не відкачується.

"Якби спочатку робилося все, як це передбачено проектом побудови полігону, то проблем можна би й уникнути, — каже сільський голова Рибного Василь Ісаків. Та все зробили будь-як і виправити щось дуже важко. Ось сміття мало би перешаровуватися ґрунтом, але цього ніхто не робить. Немає й очисних споруд, що були передбачені проектною документацією, належно не працює дренажна система. Чек по збору фільтрату дійшов до критичної межі. Нині головне викачати нечистоти, які знову можуть потрапити у потічок, звідти в річку Павельче, а через неї — в Бистрицю Солотвинську й Дністер".

Наразі громада Рибного хоче, аби полігон закрили, але хто ж тоді слідкуватиме за нечистотами. "Сільська рада зробити це неспроможна, — з жалем та обуренням продовжує пан Ісаків. — Вихід із ситуації знайти можна, побудувавши завод з переробки сміття, але наразі, про це тільки говорять. В івано-франківській Державній інспекції з екології кажуть, що наразі на сміттєвому полігоні ситуація не найгірша, проте загрозлива. Сьогодні рибненці мали би звернутися до Екологічного фонду, де повинні знайтися кошти на недопущення катастрофи. Окрім того, у Рибному для уникнення катастрофи потрібно прокласти 15 кілометрів розбірного, а краще постійного, трубопроводу.

Автор: Галина ПЛУГАТОР
Обговорити на форумі