друкувати


Від "закупорки вен" врятує дієта

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-03-03 05:04:34
Три дієти - середземноморська, маложирна і низьковуглеводнева - однаково дієві при спробах лікувати закупорені судини. Такі висновки ізраїльських дослідників оприлюднено в останньому числі медичного видання Circulation.

Дослідження, проведене на основі обстеження 140 людей, з'ясувало, що здорове харчування може зменшити жирові відкладення на стінках судин.

Вчені з університету Бен-Ґуріона виявили, що наприкінці дворічного дослідження стінка судин пацієнтів скоротилася на 5%.

Експерти назвали дослідження цікавим, але вказали, що самої лише дієти недостатньо для вирішення проблеми атеросклерозу.

Це медичний стан потовщання судинних стінок, який поступово прогресує і збільшує ризик інфарктів і інсультів.

Автори цього дослідження - ізраїльські вчені, які співпрацювали з дослідниками зі США, Канади і Німеччини. Вони прагнули побачити, чи атеросклероз - частинy процесу старішання - можна зупинити здоровим харчуванням.

Дієтою по закупорці?

Учасники дослідження дотримувалися однієї з трьох дієт - маложирової, низьковуглеводневої чи середземноморської на основі великої кількості фруктів та овочів і оливкової олії як головного джерела жирів.

Їх просили впродовж двох років неухильно дотримуватися цієї дієти і записувати, чим вони харчувалися, в спеціальні щоденники.

У дослідженні брали участь добровольці віком від 40 до 65 років, переважно чоловіки, які мали надмірну вагу.

Провідний дослідник Айріс Шаі пише: "Цікаво було побачити, що ці дуже різні дієти дають подібний результат. Дехто вважає, що харчування з низьким вмістом вуглеводнів підвищує шанси закупорки судин, але ми цього не побачили."

Британські експерти привітали дослідження ізраїльських колег. Доктор Чарлз Найт, секретар Британського товариства протидії серцево-судинним хворобам, сказав, що хоча дослідження відносно невелике, його результати становлять великий інтерес для медичної науки.

За його словами, дослідження поповнило базу дедалі більшої кількості свідчень того, що атеросклероз - хвороба, яка зазнає змін. Якихось 10-15 років вважалося, що накопичення жирової тканини в судинах є незворотнім.

Доктор Чарлз Найт: "Це дослідження доводить, що можна навіть без таблеток зменшити відкладення, які закупорюють судини. Воно надсилає дієвий сигнал з точки зору здоров'я громадськості".

Він додав однак, що обсяги скорочень товщини судинних стінок відносно невеликі, тому зміни в харчуванні є корисними, але самі по собі, за його словами, не вирішують проблему.

Джерело: Бі-Бі-Сі
Обговорити на форумі