друкувати


Бандера був і залишиться Героєм України

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-03-02 05:03:51
Політрада ОО Конгресу українських націоналістів звернулася до депутатів місцевих рад області і ЗМІ з такою заявою (подаємо зі скороченнями).

Логічним кроком у державницьких діях президента України Віктора Ющенка стало присвоєння почесного звання "Герой України" (посмертно) Провідникові ОУН (р) Степанові Бандері. Чому ж ця подія викликала різко негативні відгуки з боку сусідів нашої держави? Чому ж знову всі запопадливо хочуть "допомогти" Україні писати її власну історію?Постать Степана Бандери була однаково небезпечна для всіх окупантів українських земель: польської Речі Посполитої, націонал-соціалістичної Німеччини, совєтської Росії та інших.

Поляки, мабуть, пам’ятають, як 12 молодих юнаків та дівчат, серед яких був і крайовий Провідник ОУН на західноукраїнських землях Степан Бандера, стоячи восени 1935 року перед судом у Варшаві, змусили польську спільноту переоцінити свої погляди на українську справу. Одна з найбільш радикальних партій Польщі так оцінила виступ молодих оунівців: "Ми, польські народовці, маємо обов’язок найголосніше говорити про те, що є український народ, що він живе і бореться за своє право на життя. Саме ми мусимо розуміти й цінити геройське зусилля українського народу, що сотні літ не має своєї держави, що його русифікують, а він все триває... Хай українських націоналістів буде тільки жменька, та напруження жертовності, посвяти і геройства тієї жмені так наявно велике, що його вистачить не лише на те, щоб воскресити, але навіть створити націю".

То чому ж у поляків на сьогодні виникає стільки запитань?

Горланять і російські шовіністи, звинувачуючи Степана Бандеру в колабораціонізмі з гітлерівською Німеччиною. Однак факти свідчать про цілком протилежне.

Хіба людина, яка своє життя, добробут сім’ї та родини поклала на вівтар боротьби за державність України, не заслуговує на гідне вшанування у своїй державі?! У кого має спитати "дозволу" українська спільнота: у Москви, Варшави, Тель-Авіва чи якоїсь іншої столиці, кого пошановувати у своїй державі? Питати потрібно, як гідним нащадкам, у свого сумління, згадавши мільйони загиблих, замордованих, що віддали своє життя за Україну. Досить бути рабами, "молодшими братами"! Будьмо господарями у своїй хаті і свято бережімо нашу історію! — закликають кунівці краю.

Джерело: Газета "Галичина"
Обговорити на форумі