друкувати


Неочікуваний… батік (фото)

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-03-02 04:25:50
Рамки, тканина, фарби, терпіння та бажання створити щось особливе – усе це було під час майстер-класу з батику, що провела художниця Мирослава Клебан в івано-франківському культурно-мистецькому центрі "Є".



"На навчання прийшли переважно жінки, — каже "Експресу" представник прес-служби центру Олена Дворецька. — Для них розпис тканини — справа цікава і незвична, адже їх такого ніхто й ніколи не вчив. Оскільки групка була невеличка, то пані Клебан могла приділити увагу кожному.



Сама техніка батику знана кілька тисячоліть. Розфарбовування тканини було відоме ще у стародавньому Єгипті. Знаходять її зразки у й на Близькому Сході та Середній Азії. Батьківщиною техніки вважають острів Ява". Особливістю батику є те, що робота починається із якомога щільнішого натягування на рамку тканини. Це для багатьох, за словами пані Дворецької виявляється несподіванкою.

Згодом на тканину треба нанести малюнок олівцем. А найцікавіше розпочинається тоді, коли по контуру олівцевого малюнка спеціальними тюбиками треба нанести "резерв", аби фарба не розтікалася та зберігалася форма. Цілком неочікуваним стало й те, що після змочування та нанесення фарби появлялися не ті кольори, які потрібно. Як правило, яскрава гама була кращою, аніж в задумці авторів. Це робить схожим батик на техніку мокрої акварелі.

Пані Дворецька сподівається, що незабаром роботи початкуючих майстрів буде представлено на спеціальній виставці у культурно-мистецькому центрі.

Автор: Галина ПЛУГАТОР
Обговорити на форумі