друкувати


У Вашингтоні чекають на перші кроки В.Януковича у зовнішній політиці

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-03-02 02:37:47
Американські оглядачі чекають на перші кроки нового президента України у зовнішній політиці. Деякі, зокрема, Тарас Кузьо вважають, що Віктор Янукович буде демонструвати відкриті проросійські кроки.

Надія Дюк - віце-президент Національного фонду за демократію у Вашингтоні, яка досліджує українські питання, каже, що у США сподіваються на "поштовх до конкретної співпраці".

Надія Дюк: У Вашингтоні, я думаю, чекають, якою буде ця політика. Янукович мав репутацію, що реалізовує напрям на Росію, і під час своєї передвиборчої кампанії він явно проголошував деякі напрямки щодо Росії і до Сходу. Але тепер, коли він став президентом, бачу, що він написав дуже гарну статтю у Wall Street Journal, де він чітко окреслює, як Україна має бути тим мостом між Європою і Росією.

Він досить докладно пояснює, що Україна є єпропейською нацією, і як його ціллю буде інтеграція всіх цих європейських цінностей в Україні. Раз він вже це проголосив, думаю, вже є до чого його дотримувати. Щодо цих заяв про російський флот і так далі - це також трохи загадкове. Думаю, він зробив ці заяви передчасно. Як президент він буде мати ширшу команду помічників, які йому будуть радити, в якій напрям краще йти. Думаю, політика буде трохи більш розумна, ніж заяви, які були перед інавгурацією.

Бі-Бі-Сі: Якими, на Ваш погляд, будуть відносини між Україною і Сполученими Штатами за нового українського президента? Деякі експерти кажуть, ці відносини не зазнають ані розквіту, ані занепаду, а будуть спокійно розвиватися в рамках стратегічного партнерства.

Надія Дюк: Окрім того, що американці є ідеалістами, вони також прагматичні. Думаю, вже довгий час адміністрація у Вашингтоні і, зокрема, адміністрація, яка працює вже рік під керівництвом Обами, хоче бачити можливість якогось руху вперед. Довгий час було неясно, з ким говорити в Києві. З одною стороною говорили, нічого не виходило, з іншою стороною говорили - нічого не виходило. І може тепер буде повштовх до конкретної співпраці.

Я чула не раз за останні кілька тижнів, як високопоставлені люди в адміністрації говорять: Україна є прикладом того, що в тому регіоні може існувати демократія. Так що це є найкращий приклад для Росії як би це дивно не звучало, оскільки все-таки Янукович переміг цього разу, а 5 років тому було все інакше.

Бі-Бі-Сі: Які Ваші очікування щодо дій Віктора Януковича у внутрішньому житті України, зокрема, щодо розвитку бізнесу?

Надія Дюк: Багато олігархів підтримували його як кандидата. Але потрібно зрозуміти, що мусять здійснюватися реформи для малого і середнього бізнесу, мусить бути серйозний підхід для подолання корупції, для реформи судів.

Найголовніше, ці вибори показали, що справді є демократія в Україні. Яка б вона не була молода, але те, що призвело до цього - це свобода преси, свобода слова. Побачимо, чи президент Янукович буде охороняти ту свободу, чи бути старатися запровадити якісь авторитарні обмеження.

Джерело: Бі-Бі-Сі
Обговорити на форумі