друкувати


Економісти радять В.Януковичу, що робити з кризою

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-03-01 05:42:46
У Вашингтоні, в Інституті міжнародної економіки імені Пітерсона, група незалежних експертів презентувала програму економічних реформ, яку, як вони вважають, новий президент України повинен виконати, щоб вивести країну з кризи. Робота над підготовкою пропозицій розпочалася ще у вересні минулого року і у цій роботі взяли участь більше двадцяти українських та закордонних економічних експертів.

Андерс Аслунд, відомий економіст, який давно займається вивченням питань української економіки був співголовою експертної комісії, що підготувала пропозиції українському президенту. На його думку, щоб провести необхідні реформи, в першу чергу у новому уряді повинен бути спеціальний орган, який займатиметься виключно реформами.

"Жодне міністерство в Україні не здатне здійснити великої реформи, тому що вони всі зосереджують свою увагу на вирішенні поточних справ. Тому треба створити спеціальний орган, який би займався реформами. Ми назвали це комісією з реформ. І вона має бути створена в Кабінеті міністрів на рівні заступника прем'єр-міністра".

Колишня голова місії МФВ з питань України Джейла Пазабажалу вважає, що Україна як держава буде успішною економічно, якщо почне поважати закони ринкової економіки: "Для української влади однією з головних проблем є перейти від неефективної системи, де все субсидується державою, до системи, де тільки тим, кому потрібна допомога, надаються субсидії. Буде важливо також розширити базу тих, хто в Україні платить податки. Податкова система має працювати. Податки в Україні дуже високі, але їх платить небагато суб'єктів. Схема єдиного податку також має бути переглянута і має працювати більш ефективно".

У пропозиціях для нового президента міжнародні експерти виділили 10 головних пунктів. Серед них перші п'ять, каже Аслунд, вимагають негайної уваги: "Ми сформулювали такий пріоритет у здійсненні реформ: По-перше – реформа газової сфери, по-друге - треба щоб Національний банк був повністю незалежним, по - третє дотримання темпів інфляції, по четверте формування збалансованого бюджету і по п'яте – дерегуляція у бізнес сфері".

І головне, вважає Аслунд, щоб президент ініціював проведення ключових реформ вже у перший рік при владі: "Якщо ви не зробите це на початку, коли у вас сильний політичний мандат, ви ніколи цього не зробите. Були дві великі реформи в Україні, які були проведені: перша почалася у перший рік президентства Кучми, а друга у перший рік після його переобрання на посаду", - зазначив Аслунд.



Джерело: VOA News
Обговорити на форумі