друкувати


Вдих-видих людини дає 1 Вт електроенергії

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-03-01 03:37:53
Нанотехнології можуть перетворити звичайні рухи тіла в електрику, якої буде достатньо для підзарядки мобільного телефону або датчика, імплантованих в організм.

Такою є багатообіцяюча розробка групи вчених з Прінстонського університету. Їм вдалося нанести відбиток п'єзоелектричних кристалів на сумісний з живими тканинами еластичний матеріал.

П'єзоелектричні кристали при згинанні можуть виробляти електричний струм. Вони, зокрема, використовуються як електрод-палій в газовому грилі для барбекю. Однак ефективні кристали того виду, який міг би бути корисним у людському тілі, виготовляються тільки при високих температурах, які знищують більшість видів пластику або гуми.

Вчені з Прінстона запропонували метод, який міг би вирішити цю проблему. Він полягає в тому, що спочатку кристали виготовляються у формі вузьких стрічкових структур на жорсткому субстраті з окису магнію. Потім, після того, як субстрат витравлюється з кристалів, вони відображаються за допомогою термоперенесення на гнучкому сумісному з живими тканинами полімері під назвою PDMS.

За словами керівника групи Майкла МакАлпайна, вона вже приступила до виготовлення дослідних зразків.

Перш за все цю розробку можна було б використовувати у взутті, а отриманої таким чином енергії вистачило б для підзарядки музичного плеєра або стільникового телефону. Однак головна мета вчених - виготовити гнучкий електричний генератор, який можна було б імплантувати в тканини грудей або іншої частини тіла. Лише один вдих-видих в змозі дати близько вата електроенергії, а шлях, пройдений з одного кінця кімнати в інший, - до 70 ват.

Джерело: Газета.ua
Обговорити на форумі