друкувати


Польська преса про інавгурацію В.Януковича

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-02-26 06:33:04
Після заприсяження Віктора Януковича на президента України у четвер, польські газети у п’ятницю рясніють коментарями і прогнозами, що це з новою Україною буде.

"Україна ближче Європи" - таку тезу ставить газета "Polska. The Times". "Президентура Віктора Януковича може бути більш проєвропейською, ніж його попередників - ці висновки можна було почути у Києві після інавгурації президента, - пише журналіст Анджей Ґжеґжулка. - Януковича, котрий досі представляв промосковський напрямок розвитку України, до метаморфози змусила катастрофічна ситуація економіки України та потужні олігархи з Донецька і Харкова. Мультимільйонери бачать більше користі у співпраці з Європейським Союзом, ніж з Росією". Знаковим газета "Polska. The Times" вважає факт, що перший закордонний візит Віктор Янукович збирається здійснити до Брюсселя... "Цей жест Януковича важко переоцінити, - каже євродепутат Павел Залєвський. І продовжує - Пам’ятаймо, що після помаранчевої революції Україна зробила небагато, аби наблизитися до Європи". "Янукович буде вести політику балансу між Європейським Союзом і Росією", - це вже думка євродепутата Павела Коваля. У будь-якому разі, ключем до добрих взаємин з Україною є добрі контакти з українськими олігархами, - переконує газета.

Видання "Dziennik. Gazeta Prawna" пише про "Зміну варти по-українському". Газета зосереджується на кадрових змінах у локомотиві влади, а також на заощадженнях, що їх обіцяє новий президент. "Зміна президента – хоч скромніша, ніж це було 5 років тому, коштувала бюджету держави 5 мільйонів гривень і було важко ці гроші знайти", – пише Міхал Потоцький з цієї газети. Україна ще не має нового бюджету, а попередній фінансовий закон, за яким тимчасово функціонує країна, не передбачає витрат на такі цілі. Після заприсяження Януковича увімкнулася кадрова карусель - президентові підлягає 800 державних службовців, їхня заміна на нових коштуватиме бюджет 3 мільйони гривень. Газета перераховує посади і кошти пов’язані з введенням нових людей.

"Віктор Янукович з президентською булавою" - інформує про зміну чільника України газета "Rzeczpospolita". Журналістка Тетяна Серветник описує церемонію заприсяження Януковича, цитує його інавгураційну промову "... становлячи міст між Сходом і Заходом, Україна вибере закордонну політику, яка запевнить їй рівноправні стосунки з Європейським Союзом, Росією і США..." А тимчасом, у день інавгурації на Європейської площі у Києві було знято прапор ЄС, - додає Серветник. З газети "Rzeczpospolita" дізнаємося про візит патріарха Московського і всієї Русі Кіріла, котрий, зокрема, просив Бога захищати "Русь-Україну". А ще читаємо про гостей, присутніх на інавгурації: "Президент Мєдвєдєв вислав до Києва голову своєї адміністрації Сєрґєя Наришкіна і спікера Думи Бориса Ґризлова.." Письменник Юрій Андрухович так це коментує: "Приїзд Мєдвєдєва був би надто великою честю для Януковича. Кремль хоче показати новому президентові, де його місце".

Обговорити на форумі