друкувати


Ціни на кондитерські вироби зростають щотижня

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-02-26 03:09:17
Із початку лютого на 10% підняли ціни на свою продукцію більшість кондитерських фабрик України. Свої дії пояснюють стрімким подорожчанням цукру і дефіцитом молока.

"Ми не встигаємо цінники міняти: приходить товар і щоразу дорожчий, - розповідає продавщиця продуктового магазину "Смак" по вул. Леніна в Полтаві. - Ось плитки шоколадок "Корона" вже по 8 гривень, "Рошен" майже 10, а тиждень тому були на 2 гривні дешевші".

30-річна Ірина Степаненко купує цукерки.

"Щодня беру по 200 грам мармеладок "Джелі", - розповідає жінка. - У мене дитя, 3 роки, дуже їх любить. Ще в понеділок платила 4,20, а тепер на гривню більше. Зростання ціни я ще зможу "пережити", мене більше хвилює, як би то виробник не почав "економити" і замість цукру сипати туди якийсь сурогат".

У прес-службі кондитерської корпорації "Рошен" пояснюють, ціни на продукцію виростають лише тоді, коли дорожчає сировина. У січні цього року корпорація збільшила вартість своїх виробів на 3-4%, карамель подорожчала на 24% порівняно із торішнім cерпнем.

За останні півроку зросли на 20% ціни на шоколад. Для виробництва солодощів використовують вітчизняний і закордонний цукор. У прес-службі переконані, що вартість вітчизняного цукру штучно завищена.

Наприклад, у Литві, цукор коштує менше, ніж в Україні. Оптова ціна тонни в Литві 500 євро, в Україні - 800. Корпорація закуповує цукор в міру його використання, складів із великими запасами солодкого піску не має, тому і не відкидає можливий ріст цін на свої кондитерські вироби в разі подорожчання цукру, борошна, какао-продуктів.

На полтавській фабриці "Полтавакондитер", що виготовляє продукцію під торговою маркою "Домінік", подорожчання солодощів пояснюють збільшенням цін на цукор і жири.

Експерти прогнозують, навесні солодощі можуть стати справжньою розкішшю. Дефіцит вітчизняного цукру, ріст цін на борошно, олію і молоко, можливо, вплинуть не лише на вартість, а й на якість кондитерських виробів.

Автор: Ірина РЕРІХ, Газета.ua
Обговорити на форумі