друкувати


Які проблеми спричиняє ранній секс?

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-02-26 02:16:01
Початок сексуальної активності припадає на 16-17 років. Оптимальним же віком вважається 18, — каже позаштатний обласний дитячий гінеколог із Центру планування сім’ї Ольга Латиш, 48 років.

Які проблеми спричиняє ранній секс?
— Найперша — це захворювання, що передаються статевим шляхом. Друга — небажана вагітність. Може бути, що підліток перенесе в легкій формі венеричну хворобу, яка не проявлятиметься якимись рідкісними симптомами. Може протікати без болі, без температури, але в цей час уражаються маточні труби в жінок і сім’яні протоки в чоловіків, що в майбутньому призведе до безпліддя.

Чим загрожує дівчині рання вагітність?
— В Україні вважається, що народжувати можна з 18 років. А от у Німеччині — після 21, коли вже повністю сформуються тазові кістки. Під час вагітності в дівчини-підлітка йде велике навантаження на організм, особливо на серцево-судинну та сечовидільну системи. Часто виникають анемії, трапляються пологові травми та кровотечі.

Скільки абортів зробили минулого року?
— Більшість підліткових вагітностей закінчуються абортами, хоча їх кількість протягом останніх років суттєво зменшилася. 1999-го по області було зроблено 205 міні-абортів, минулого року їх було тільки шість. Покращилася статистика і по штучних абортах: 2002-го — 127, 2009-го — 28. Минулого року в області народили 305 неповнолітніх 15–17 років.

Які засоби контрацепції найбільше підходять підліткам?
— Найдієвіший метод захисту — презерватив. Він попереджає як венеричні хвороби, так і небажану вагітність. Дівчина може використовувати свічки, гелі та мазі, такі як фарматекс чи еротекс. Хоча, як на мене, найкраще — поєднувати ці два методи: хлопець користується презервативом, а дівчина — жіночими бар’єрними контрацептивами.

Де можна пройти анонімне обстеження в гінеколога?
— Зараз іде робота по створенню клінік, дружніх до молоді, де будуть працювати гінеколог, психолог, педіатр, соціальний працівник. Там буде абсолютно анонімний прийом — клініка навіть матиме окремий вхід. Зараз функції такої клініки виконує наш кабінет. Окрім консультації, у нас можна безкоштовно отримати презервативи та інші засоби контрацепції.

Автор: Наталія ТАВАНЕЦЬ, Газета.ua
Обговорити на форумі